Prágai beszámoló

Idén az IBD világnapot követő hétvégén tartotta meg az európai Crohn-colitises betegszervezet (EFCCA) éves közgyűlését Prágában, melyre a mi egyesületünk is hivatalos volt.
A közgyűlést Salvatore Leone, az EFCCA elnöke és a cseh szervezet elnöke (Pacienti IBD) nyitotta meg. Ezután a szokásos egyesületi ügyekkel kapcsolatos éves- (pénzügyi, általános éves beszámoló, Youth Group beszámoló) és jövőbeli tervekről szóló beszámolók következtek.

Salvatore Leone bemutatta stratégiai tervét 2019-2022 közötti időszakra vonatkoztatva. A fő témája ennek a tervezetnek az diszkrimináció csökkentése és a betegek jobblétének növelése. Ennek négy fő területét említette: kezelés minősége, munka, jólét, életciklusok. A napot egy szavazás, mely új tagok (Kazahsztán, Montenegro és Brazília) belépéséről szólt és egy bemutatkozó zárta, ami egy új egyesület (Trinidad és Tobagó) csatlakozási kérelméről szólt. Ebből is látszik, mennyire terjed az IBD-re való felhívás fontossága világszinten is.
Ehhez kapcsolódóan a szombati napon a 2019-es IBD világnapról kaptunk egy rövid összefoglalót és betekintést a 2020-as világnap terveiről, mely az "IBD és a munka" tematikával foglalkozik. Prioritásai a témának: diszkrimináció a munkaerőpiacon, munkahelyeken, munkaügyi jogok, szociális - és rokkantsági irányelvek.
Dr. Martin Bortlík, prágai gasztroenterológus előadása a csehországi IBD-s helyzet összefoglalójáról szólt. Az előadásokat Dr. Yoram Inspector, a londoni Szt. Mark kórház pszihológiai részleg vezető pszichiátere zárta a "Kapcsolat a beled és az agyad között" című beszámolójával.
A fontossága és a tanulsága az ilyen gyűléseknek, hogy össze kell fognunk betegeknek, orvosoknak, hozzátartozóknak és támogatóknak, hogy minél könnyebbé és jobbá tehessük saját életünket és másokét, mert az IBD-ben nincsenek határok, nyelvek és más kultúrák. Egyaránt érint mindannyiunkat.
Ezért használja az EFCCA a #UnitedWeStand linket.

Az előadásokat az EFCCA élőben közvetítette és visszanézhetőek az EFCCA facebook oldalán angol nyelven.

AKTUALITÁSOK

"Betegséggel is egész ember"
Beszélgetéssorozat az MCCBE szervezésében
Téma: Az IBD és a jövőkép.  

2020.01.25., 15:00
részletek

Hírlevél

csatlakozz

Ha Egyesületünk tagja kívánsz lenni, ide kattintva csatlakozhatsz.
A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2020 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Telefonszámunk: +36 20 412 5113
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Search

BEJELENTKEZÉS MCCBE TAGOKNAK

ÖN MÉG NEM
MCCBE TAG?

ISMERJE MEG EGYESÜLETÜNK MUNKÁJÁT ÉS CSATLAKOZZON!

A tagregisztárcióval kapcsolatban minden fontos információt ide kattintva megtalál.