50%-os növekedés az IBD elõfordulásában gyermekeknél az elmúlt 15 év alatt

 

Egy új jelentés szerint az IBD elõfordulása Kanadában rohamosan növekszik, különösen a gyerekek és az idõsek között.

A Kanadai Crohn és Colitis Egyesület (Crohn’s and Colitis Canada) nemrég publikálta többéves vizsgálati eredményét az IBD társadalomra gyakorolt hatásáról.

IBD esetén az emésztõrendszer egy része begyullad és fekélyek jelenhetnek meg. Az élethosszig tartó betegség tünetei közé tartozhatnak az erõs hasi fájdalom, belsõ vérzés, levertség, hányás valamint a mellékhelyiség gyakori látogatása.

Az egyesület adatai alapján jelenleg 270.000 kanadai él a betegséggel - 135.000 Crohn beteg és 120.000 fekélyes vastagbélgyulladással, valamint 15.000 nem meghatározott eset.

Várhatóan 2030-ig 50%-kal növekedni fog ez a szám, azaz 400.000 IBD beteg lesz, ami a népesség 1%-át jelenti.

"2018-ban az IBD betegek kezelése 2.5 milliárd dollárba került, és ez az összeg jelentõsen nõni fog, ahogy egyre több beteget diagnosztizálnak" - mondta Mina Mawani a kanadai egyesület vezetõje a CTWNews.ca-nak. "A kormányzat figyelmét is felhívjuk rá, hogy a betegség egyre gyakoribb és elõre kell gondolkodnunk ez ügyben.

 

Elõfordulás gyerekeknél

Habár a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa bármilyen korban diagnosztizálható, tipikus, hogy serdülõkorban vagy fiatal felnõtteknél jelennek meg elõször a tünetek- magyarázta Dr. Eric Benchimol, a kelet-ontarioi klinika gyermek-gasztroenterológusa.

A vizsgálat azt találta, hogy sokkal gyakrabban diagnosztizáltak gyerekkorban IBD-t, mint más korcsoportokban, sõt, az 5 év alatti gyermekeknél különösen megszaporodott a betegség elõfordulása.

A kutatás szerint napjainkban már több, mint 7000, 18 év alatti IBD-s gyermek él Kanadában, ami drámai, 50%-os emelkedést jelent a 15 évvel ezelõtti állapothoz képest és utal a betegség változó természetére.

Az újonnan diagnosztizált gyermekek száma ebben a korcsoportban 7,2 %-kal emelkedett 1999 és 2008 között, és további növekedésre lehet számítani.

Dr. Benchimol szerint különbözõ tényezõk kombinációja magyarázza a gyakoribb diagnózist, például a korábban történtő felismerés, valamint környezeti tényezõk.

Több a gyermek-gasztroenterológus és az egyre fejlettebb diagnosztikai lehetõségek is - mint a colonoscopia - segítik a betegség felismerését. A környezeti tényezõknek azonban jelentõs szerepe lehet az IBD kialakulásában fiatal gyermekek esetében (is).

"Valószínûleg számos olyan környezeti faktor van, amelyek hatással vannak a gyermekek mikrobiomjára - a bélrendszerben található bélflóra összetételére - és ez aktiválhatja a meglévõ genetikai hajlamokat, ennek következtében pedig kialakul az IBD," - magyarázta.

A statisztika azért is aggasztó, mert a jelentés szerint a gyerekek máshogy reagálnak a kezelésrekre, nagyobb eséllyel jelentkeznek mellékhatások. Ezenfelül gyermekek esetében súlyosabb a betegség lefolyása és több orvosi vizitre van szükségük, ami azt is jelenti, hogy kezelésük jelentõsen drágább lehet.

"Namost ha egyre fiatalabb gyermekeknél jelenik meg az IBD, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig élnek betegen, és többet is használják az ellátórendszert, tehát a kanadai egészségügyi rendszer kiadásai meg fognak ugrani," - mondta Dr. Benchimol.

 

IBD időseknél

Amíg a gyerekek esetében a legmagasabb arányú az új diagnózissal rendelkezők száma,addig demográfiai szempontból a 65 év feletti idősekről elmondható, hogy ők képviselik a leggyorsabban és dinamikusan növekvő szàmú, már fennálló IBD diagnózissal rendelkezők csoportjàt-derült ki a felmérésből.

Benchimol beszámolója szerint az IBD magas prevalenciàja annak is köszönhető, hogy a felmérés során a kanadai időskorú IBD betegek közé beleszámolták azokat is, akik már évek óta ebben a betegségben szenvednek, de csak a közelmúltban váltak időskorúvá.

Az eredmények szerint a jöbőben az időskorú IBD betegeknél azon komplikációk kockázata is emelkedni fog, amelyek más társbetegeségek vagy állapotok következményei.

“Az  IBD-vel kapcsolatos műtétek kockázata, illetve az életkorral és a szedett gyógyszerekkel kapcsolatos tényezők, valamint az egyéb társbetegségek szövődményei tovább bonyolítják a kezelési lehetőségeket.Mindez összességében nagyobb terhelést támaszt majd az ellátórendszer felé.” írja Mawani.

Mivel a kanadai idősek esetében nagyon gyors növekedést tapasztalnak, Mawani kijelentette, hogy a kormánynak el kell kezdenie tervezést és felkészülést az IBD növekvő társadalmi és gazdasági nyomásának hatásaira.

“Az IBD növekvő előfordulása miatt fontos, hogy a kormányok elkezdjenek foglalkozni a gasztroenterológusok valamint az IBD-vel foglalkozó speciális ápolónők számával is, rendkívül fontos, hogy  előkészítsék a képzését ezeknek a szakembereknek.”-tette hozzá.

 

A más országokból érkezők helyzete Kanadában.

A gyermeket és időseket is figyelembe véve a külföldről ékezők között  is magas az IBD előfordulási aránya Kanadában. A jelentés szerint az askenázi zsidó népességet és a dél-ázsiai populációt érintő észlelt új diagnózisok aránya magasabb a többi etnikuméhoz képest.

“Az askenázi zsidók esetében kimutatták, hogy olyan génmutációt hordoznak, amely közös minden Crohn-betegségben szenvedő embernél, de ugyanakkor emellett egyedi génmutációkat is hordoznak, amelyek fokozott érzékenységet okozhatnak a betegség kialakulására”- összegezte a jelentés.

Ami a dél-ázsiai népességet illeti, a kutatás azt sugallja, hogy ebben a csoportban magasabb a kockázat az IBD kialakulására - különösen azoknál, akik fiatalon érkeznek Kanadába - mint a máshonnét – pl. Kelet-Ázsiából – érkezőknél.

Ugyanakkor egy másik érdekes jelenségre is felhívja figyelmet a felmérés:

“Amit megfigyeltünk az az, hogy a külföldről érkező, de kanadai születésű gyermekei nagyjából ugyanolyan arányban vagy kicsit magasabb arányban lesznek IBD  betegek, mint az őshonos kanadai  családok gyermekei, így ebből arra következtetehetünk, hogy van valamilyen tényező a kanadai környezetben, amely a születés utáni, korai gyermekkorban növeli a betegség kialakulásának kockázatát az eredeti származási országban tapasztalható kockázathoz képest.”- összegezte Benchimo

 

Tovàbbi ajánlások

A fenti statiszikákon kívül a Crohn’s and Colitis Canada számos olyan ajánlást tett közzé, amelyek felszólítják a kormányokat, hogy ismerjék el az IBD-t nemzeti egészségügyi prioritásként, és ennek érdekében növeljék az erőforrásokat mind a kezelés mind a megelőzés tekintetében.

Benchimol hozzátett néhány további ajánlást is, amelyek között szerepel, hogy az akadémiai kutatások eredményeit gyorsabban hozzáférhetővé kell tenni a betegellátásban.Továbbá növelni kell  az erőforrásokat bizonyos betegcsoportok kutatása  tekintetében, úgy mint az idősek, a gyermekek, a külföldről érkezők, valamint a várandósok.

Emellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy támogassák azokat a közegészségügyi és oktatási kampányokat, amelyek a IBD betegek társadalmi megbélyegzésének (stigma) csökkentését célozzák meg.

Mawani azt is hozzátette, hogy az ellátás javításához elengedhetetlen nagyobb figyelmet fordítani a vidéken élők megfelelő ellátáshoz –a gasztroenterológia és speciàlis IBD-központok elérhetőséget támogatni kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALITÁSOK

csatlakozz

Ha Egyesületünk tagja kívánsz lenni, ide kattintva csatlakozhatsz.
A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2019 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Telefonszámunk: +36 20 412 5113
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Search