Korábbi híreink

2011. OKTÓBER

Megjelent a "Gyulladásos bélbetegségek" című új könyv

Szerkesztők: Kovács Ágota, Lakatos László
Az összesen 36 szerző, az MGT prominens képviselői által írt könyv összesen 423 oldal terjedelmű. Számos fekete-fehér és színes ábra, kép gazdagítja a könyvet, ami különösen ajánlható a szakvizsgára készülők és a gasztroenterológus szakorvosok figyelmébe. A gondosan szerkesztett, szép kiállítású könyv a Medicina kiadó gondozásában jelent meg.

2011. SZEPTEMBER

Letölthető a 2010. évi közhasznúsági jelentés

2010. évi közhasznúsági jelentés A pénzügyi rész beszámolójához a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Közhasznú Egyesületének, könyvelő által készített egyszerűsített beszámolója, éves zárómérlege csatolt dokumentumként hozzátartozik. Egyesületünk működéséhez, a programok megvalósításához központi költségvetési szervtől (az adó 1%-án kívül), elkülönített állami pénzalapból, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől támogatást nem kap. A jelentés letöltése (Word)»

2011. JÚLIUS 6.

Ingyenes OKJ képzésen való részvétel

Fiatal- és középkorú felnőtteknek szóló pályázati lehetőség térítésmentes OKJ (levelező munkamenet) tanfolyamokon való részvételre az alábbi szakokon. Bővebben »

2011. JÚNIUS 28.

A rokkantnyugdíjasok ellenőrzése megkezdődik

Csak azon rokkantnyugdíjasok jogosultságát ellenőrizné a kormány, akik legalább öt évvel állnak a nyugdíjkorhatár előtt, az ennél idősebb emberek foglalkoztatási rehabilitációja ugyanis értelmetlen - tudta meg a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója leszögezte, senki nem marad ellátás nélkül, aki valóban rászorul az állami segítségre. A 750 ezer hazai rokkantnyugdíjasból 220 ezren számíthatnak felülvizsgálatra.

Várhatóan a következő hetekben elindulhat a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjasok országos felülvizsgálata. Az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoportba az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai szerint januárban 13.340, illetve 96.716 ember tartozott. (MN Online)

2010. szeptember

Letölthető a 2009. évi közhasznúsági jelentés

2009. évi közhasznúsági jelentés A pénzügyi rész beszámolójához a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Közhasznú Egyesületének, könyvelő által készített egyszerűsített beszámolója, éves zárómérlege csatolt dokumentumként hozzátartozik. Egyesületünk működéséhez, a programok megvalósításához központi költségvetési szervtől (az adó 1%-án kívül), elkülönített állami pénzalapból, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől támogatást nem kap. A jelentés letöltése (Word)»

2010. július 2.

IBD Gyermekklub

nyár Az IBD gyermekklub nyári programja
2010. július 2-án pénteken, 16 órakor volt a Heim Pál Gyermekkorház VII. em. előadótermében (főépület)
Téma: Nyári napozás és a bőrvédelem.
Előadó: Dr. Solymosi Ágnes

2009. December

Megjelent dr. Kovács Ágota könyvének harmadik kiadása

Kovács Ágota A gyulladásos bélbetegség diagnózisa hallatán a betegben számos kérdés vetődik fel. Lehet-e teljes értékű életet élni a betegséggel együtt is, és ha igen, hogyan? Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Mi a hasonlóság és a különbség a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség között? Mi a betegség várható kimenetele? A gyakorló gasztroenterológus szerző szakavatott válaszai és életmódtanácsai segítségével a tájékozott beteg még hatékonyabban működhet együtt kezelőorvosával. SpringMed kiadó (2005), 2. kiadás (2006), 3. kiadás (2009).

2009. november 1.

Az influenza és az IBD

Honlapunkról letölthető a Crohn-Colitis Egyesületek Európai Szövetségének (EFCCA) hivatalos állásfoglalása az új influenza elleni oltásokról. A dokumentum angol verziója letölthető innen (PDF) ,
a magyar fordítás pedig innen (PDF) .

2009. November

Felülvizsgálatra jelentkezés Dr Kovács Ágotánál

Dr. Kovács Ágota főorvos asszonyhoz felülvizsgálatra jelentkezni elsősorban SMS-ben lehet, a korábban ismertetett e-mail címen kívül. Erre azért van szükség, hogy az orvosi ellátás zavartalanul folyhasson, ne kelljen azt telefonhívások fogadásával megszakítani. Az otthoni vezetékes telefonszámán valóban csak sürgős, indokolt esetben keressék meg. A 06/20/558-7999 számra lehet munkanapokon SMS-ben felülvizsgálati kérelmet küldeni. Ebben kell megjelölni, hogy az Erzsébet kórházba vagy a Kapás utcába kérik az időpontot, és a saját név megadása mellett, a nyilvántartási azonosítót is tanácsos elküldeni (pl. CD1234). Főorvos asszony ezek után válasz üzenetben küldi el a felülvizsgálat dátumát és időpontját. Kérjük, hogy a mobil számon csak szerdán és csütörtökön hívják a főorvos asszonyt, legyen lehetősége a kikapcsolódásra munkán kívül.

2009. október

Kétnapos konferencia Gyulán

2009. október 9-10-én Gyulán rendezik a Fogyatékkal élők társadalmi helyzete Kelet-Európában elnevezésű kétnapos nemzetközi konferenciát. Oldalunkról letölthető a felhívás és a jelentkezési lap . További részletek itt olvashatók >

2009. szeptember

Biosphera szoba

A Biosphera szoba a Colitis ulcerosa és Crohn-betegségekben szenvedők számára nyújt biológiai terápiás kezelést - hatékony gyógyulást biztosít, modern, felszerelt környezetben. Magyarországon több mint 25 ezer ember szenved gyulladásos bélbetegségekben, más néven IBD tünetegyüttesben. A Schering-Plough Biosphera néven útnak indított új szemléletű betegtámogató programja keretében már három terápiás centrum várja a pácienseket országszerte.

A Budai Irgalmasrendi Kórházban, valamint a Pécsi Tudományegyetemen a reumatológiai betegek számára kialakított központok után az Állami Egészségügyi Központban a Crohn betegségben és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek biológiai terápiás kezelése is elérhetővé vált - rendkívüli körülmények között. A modern terápiás centrumban, a továbbiakban biztonságos és kellemes körülmények között, szakértő személyzet állandó jelenléte mellett, személyre szabottan részesülhetnek a gasztroenterológiai gyulladásos kórképekben szenvedő betegek a nekik leginkább alkalmas innovatív biológiai kezelésben.

A biológiai terápiákat, ezen belül a TNF-alfa-gátlókkal végzett kezeléseket a 2000-es évek eleje óta alkalmazzák gasztroenterológiai kórképekben, majd pedig a reumatológiai gyulladásos kórképek kezelésére. Mivel az ambulanter kapacitásra nagy terhet ró a kezelések biztonságos és körültekintő elvégzése, ezért a Schering-Plough világszerte egyedülálló kezdeményezést indított, mely a biológiai terápiákhoz kapcsolódóan egy optimalizáltan működő, a betegek szempontjait is figyelembe vevő betegellátó rendszer kialakítását célozza, a szakma szoros együttműködésével. A Biosphera program keretében a terápiás centrumok kialakítását teljes egészében a gyógyszercég finanszírozta és a jövőbeni üzemeltetéséhez is hozzájárul.

A kezdeményezés célja, hogy egyetlen, átlátható rendszerben segítsenek a biológiai terápiában részesülőknek, egyben lehetőséget nyújtsanak a gyógyszergyártó (és forgalmazó) cégek, a helyszínen dolgozó szakemberek, az ellátó intézet és a betegek közötti rugalmas együttműködésre, és a szakszemélyzet folyamatos képzésére éppúgy, mint a betegek megfelelő tájékoztatására.

2009. augusztus 2.

Beszélgetés dr. Dobó István főorvos úrral

Kérdőív 2009. augusztus 1-jétől dr. Dobó István az esztergomi Vaszary Kolos Kórház sebészeti főorvosa. A kórház pontos címe: 2500 Esztergom, Petőfi Sándor utca 26-28. A főorvos úr elérhető itt a 06 (33) 542-397-es telefonszámon, legalkalmasabb időpont reggel 8 órakor vagy hétfőn egész délelőtt. Az ekór-lap beszélgetést is közöl vele, mely itt olvasható ...

2009. május 16.

Az Év gyógyszere a Humira

2009. április 30-án került átadásra az Év Gyógyszere díj, melyet a 2008-as évben a Humira kapott meg. Ez egyben elismerése annak is, hogy a korszerű terápia a hazai betegek számára is elérhetővé vált »

2009. május

Kötszerek: 4. számú melléklet a 8/2008. (III. 4.) EüM rendelethez

Indikáció: kiterjedt ulcus cruris, chronicus sipoly, II-IV. stádiumú decubitus, fekélyek, égési sebek, krónikus diabeteses sebek, tumoros sebek, fertőzött krónikus traumás sebek. Stomával élő részére, amennyiben stomaterápiás eszközzel kielégítően nem látható el. Az orvosi dokumentációban a felírás indokát is rögzíteni kell. Tracheostoma, rögzítésére és tracheostoma alaplapként. Kock reservoir esetén 02 03 03, 02 03 06 és 02 03 09 ISO kódú filmkötszerek, a 02 12 03 ISO kódú hydrokolloidok, a 02 24 03 ISO-kódú mull lapok, a 02 33 03 ISO-kódú nedvszívó sebpárnák, a 02 36 ISO-kódú ragtapaszok és a 02 39 ISO-kódú kötésrögzítők mennyiségi korlátozás nélkül a szükségletnek megfelelő mennyiségben írhatók fel. A legnagyobb kötszer méretét meghaladó sebnagyság esetén a legnagyobb kötszert meghaladó, de csak a seb területének megfelelő kötszer írható fel. Felírási jogosultság: sebész, érsebész, gyermeksebész, traumatológus, onkológus, bőrgyógyász, ortopéd, rehabilitációs, fül-orr-gégész szakorvos, vagy javaslatára háziorvos legfeljebb 3 hónapig.

2009. február 20. péntek

Gyógyszerügyi Főosztály Eü 70 százalékos támogatási kategória

Táplálékfelvétel és utilizáció súlyos károsodásával járó kórképek esetén orális táplálásra (BNO: az alap betegség BNO kódja) - beleértve a rosszindulatú betegségeket is - a gasztroenterológus, gyermek gasztroenterológus, sebész, gyermeksebész, klinikai onkológus és sugárterápiás, tüdogyógyász, neurológus, fül-orr-gégész vagy gyermek tüdogyógyász szakorvos vagy javaslatuk alapján - a javaslat keltétől számított hat hónapig - a háziorvos, házi gyermekorvos az alábbi tápszereket ... Bővebben

2009. január 27. kedd

Sikeres aláírásgyűjtés

Örömhír: az OEP honlapján látható centrum listára visszakerült a Péterfy Sándor utcai Kórház, remélhetőleg véglegesen. Nagyon köszönöm sok fáradozását mindenkinek, az új "centrum" vezetőinek és munkatársainak nevében is. Kérem, tolmácsolja ezt az aláíróknak, az együtt drukkolóknak és a technikai segítőknek! Sok köszönettel, üdvözlettel: dr. Kovács Ágota.

2008. december 1. hétfő

Felülvizsgálatra jelentkezés Dr Kovács Ágotánál

Dr. Kovács Ágota főorvos asszonyhoz felülvizsgálatra jelentkezni elsősorban SMS-ben lehet, a korábban ismertetett címen kívül. Erre azért van szükség, hogy az orvosi ellátás zavartalanul folyhasson, ne kelljen azt telefonhívások fogadásával megszakítani. Az otthoni vezetékes telefonszámán valóban csak sürgős, indokolt esetben keressék meg. A 06/20/558-7999 számra munkaidőben küldött SMS-ben célszerű megjelölni, hogy az Erzsébet kórházba vagy a Kapás utcába kérik az időpontot, illetve a saját név megadása mellett, a nyilvántartási azonosítót is elküldeni (pl. CD1234). Főorvos asszony ezek után válasz üzenetben küldi el a felülvizsgálat dátumát és időpontját. "

2008. november 24. hétfő

A táplálék-kiegészítők hatása

Dr. Horváth Zsolt előadása az anitoxidánsokról és különféle étrendkiegészítőkről. Az előadás előtt és után lehetőség lesz antioxidáns mérésre (karotin mérésre) is! A novemberi hírlevél megtekintése »

2008. október 27. hétfő

Beszélgessünk az új helyzetről

dr. Weltner János sebészorvossal. A beszélgetés moderátora Ódor Beáta, az MCCBE érdekvédelmi képviselője volt. Az október hírlevél megtekintése »

2008. szeptember 29.

Colitis ulcerosa — ma

Dr. Leitchner Tamás és dr. Juhász Vera előadásának helyszíne: Erzsébet Kórház, Budapest, VII., Alsóerdősor u. 7. II. em. A szeptemberi hírlevél megtekintése »

2007. december

Új kiadványok megrendelhetők

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2006-ban indította szakmai kiadványainak sorozatát, melynek két újabb kötete jelent meg 2007 decemberében. További információk találhatók a kiadványokról ebben a letölhető ismertetőben , illetve a megrendelőlapon .

2007. január

Dr. Farkas Erzsébet reumatológus rendelése

Értesítünk minden kedves érdeklődőt Dr. Farkas Erzsébet reumatológus (akinek megszűnt az ORFI-ban a rendelése) új rendelési helyéről. Cím: IMS Kft., Reumatológia. Bp., III. ker. Vihar utca 29. Rendelési idő: kedd: de. 8-14-ig, szerda: du. 14-20-ig. Diszpécsernél kell bejelentkezni a 388-8257-es telefonszámon. Háziorvosi beutalóval kell rendelkezni. Ez a rendelés nem korlátozódik a III. kerületi lakosokra (egyelőre bárhonnan fogadhatnak betegeket), a költségeket az OEP téríti, azaz nem magánrendelés.

Az éves tagdíj összege megváltozott

Az Egyesület vezetősége úgy döntött, hogy az éves tagdíjat, 2007. január elsejétől 1000 Ft-ra emeli. A tagdíj befizetésének módjai:

  • személyes rendezvényeinken
  • rózsaszín csekken, feltüntetve azon az egyesület nevét (elég a mozaikszó MCCBE) és címét, 1012 Budapest, Márvány u. 17.
  • illetve banki átutalással a 1170601620788070 számlaszámra.

(Egyesületünk az OTP Bank-nál vezeti a folyószámláját, ezért azt kérjük, hogy csak azok a tagok fizessék be banki átutalással az éves tagdíjat, akik szintén OTP Bank-nál vezetik folyószámlájukat. Egyéb bankon keresztül történő átutalás esetén Egyesületünktől a bank az átutalt évi tagdíjból átutalásonként kb. 200 Ft kezelési költséget von le.)

2006. december

Fennakadások a Remicade-kezelésben

Egyesületünkhöz eljutott információk szerint fennakadások vannak a Remicade-kezelésben. A kórházfinanszírozásban alkalmazott ú.n. "teljesítményvolumen korlát" miatt a centrumok egy része csak limitált betegszámot tud kezelni. A probléma megoldására kértük az Országos Egészségügyi Pénztár és az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának segítségét.

2006. október

Kérdőív — A táplálkozás és az IBD kapcsolata

Kedves Betegtársak! Kérdőív kitöltésére kérünk benneteket az októberi előadás előtt vagy után! Szeretnénk dietetikusként mélyebben elemezni a táplálkozás és az IBD betegség kapcsolatát. Ezért étkezési szokásaitokkal kapcsolatos kérdéseinket megválaszolva, sokat segítenétek abban, hogy kiderülhessen a diéta valós szerepe az IBD-ben. Az eredményeket tudományos területen szeretnénk felhasználni. A kérdőívek feldolgozása név nélkül történik, a sorsoláson résztvevők adatait bizalmasan kezeljük. Segítségeteket előre is köszönjük. A kérdőívet az e-mail-lel rendelkező tagjaink számára elektronikus úton elküldjük, amit a kitöltést követően mccbke@gmail.com címre kérnénk visszaküldeni. Postai úton nem küldünk kérdőívet, a klubfoglalkozáson nyílik lehetőség kb. 15-20 percben a kitöltésre.

2006. szeptember

Frissül az MCCBE regisztrációs listája

Frissítjük regisztrációs listánkat, ezért arra kérünk minden érdeklődőt, de főleg a postai úton értesítést kapó tagjainkat, jelezzék vissza telefonon, levélben vagy e-mailben - legkésőbb 2006. december 15-ig - hogy továbbra is igénylik-e a rendszeres tájékoztatást, értesítőt rendezvényeinkről (klub, bélnap, karácsony, kirándulás stb.) és azt milyen formában (levél, e-mail). Ha eddig postai úton kapott meghívott, de már rendelkezik saját e-mail címmel, és azt nem kezeli titkosan, kérjük, jelezze felénk. Olcsóbb és gyorsabb ez az értesítési forma. 2007 januárjától csak azoknak az érdeklődőknek küldünk meghívót, akik, jelezték igényüket. Természetesen, akik már befizették a 2006 évi 700 Ft-os tagdíjat, automatikusan megkapják az értesítőt.

Honlapunkon a későbbiekben is tájékoztatást adunk aktuális programjainkról, így nyomon követhető Egyesületünk tevékenysége azok számára is, akik januártól közvetlen értesítést nem kapnak. A visszajelzéseket várja: Vuncs Jutka 06-30-36-80-291-es telefonszámon délután 16 óra után. E-mail címek, amelyre értesítést küldhetnek Vuncs Jutkának a vuncsi@uzsoki.hu vagy Fekete Krisztának a feketek@oefi.hu címekre. Postai úton a 1012 Budapest, Márvány u. 17. elérhetőségre várjuk válaszukat. A segítséget előre is köszönjük.

2006. április

Kérdőív — Az autoimmunbetegségek pszichoszomatikája

Kiss Klaudia másodéves pszichológushallgató, szeretné a segítségünket kérni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem műhelymunka alatt folyó kutatatásához. A kutatás témája az "autoimmunbetegségek pszichoszomatikája", azon belül is a colitis ulcerosa és crohn betegség foglalkoztatja. Ehhez egy kérdőívet is készített. A kérdőív kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe, amely természetesen önkéntes és anonim, ugyanakkor pótolhatatlan segítség! Kérjük, akinek kedve és ideje van a klubfoglalkozás előtt, vagy az előadás után, szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, amit a helyszínen osztunk szét, ezzel is segítve Klaudia munkáját. Akik e-mailen kapnak meghívót, kérem (ha tudják) hozzák el (kitöltve) az áprilisi klubfoglalkozásra, vagy küldjék vissza Klaudiának a klaudia.kiss@freemail.hu címre. Előre is köszönjük a segítséget..

2006. február

Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

Az előző klubfoglalkozáson a táplálék-allergiával kapcsolatban ígéretet tettünk, hogy a megadjuk a címét és elérhetőségét annak az alapítványnak, amely ezzel a témával foglalkozik. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évente egyre bővítve megjelenteti az Adatbank által regisztrált termékek listáját 9 kiadványban (tejcukor-, tejfehérje-, glutén-, szója-, tojás-; földimogyoró-, azoszinezékek-, benzoesav és származékai-, kéndioxid és származékai-tól mentes termékek listája). Az egyes kiadványok érvényességi ideje 1 év! Előzetes megrendelés alapján mód van arra is, hogy a különböző kiadványokból darabonként rendeljen. (350.- Ft/füzet + postaköltség). A teljes kiadványcsomag ára 3150.- Ft + postaköltség.

Allergia Adatbank Alapítvány, 1088 Budapest, Szentkirályi u. 14. (bejárat: a Vas utca 17. felől) Az Alapítvány kuratóriumának: elnöke: Dr. Barna Mária, titkára: Gaál Jánosné, tagja: Dr. Nékám Kristóf. Az Alapítvány munkatársai: Horváth Zoltánné és Pálfi Erzsébet. Tel.: 06-1-486-4826, Fax: 486-2761. Honlapjuk címe: http://www.taplalekallergia.hu/

Az Allergia Adatbank köszönettel veszi az észrevételeiket. Kérjük figyeljék a honlapot, ahol azonnal tájékoztatjuk Önöket a birtokunkba jutott minden új információról (Aktuális terméklisták és Újdonságok menüpont).

2006. január

Új honlapunk címe: www.mccbe.hu

Ez úton értesítünk mindenkit, hogy honlapcímünk megváltozott az új cím: www.mccbe.hu .
A honlap egyes része még fejlesztés alatt van, de az építő jellegű ötleteket, észrevételeket, javaslatokat szívesen fogadjuk

Dokumentumok

Ezen az oldalon kaptak helyet azok a letölthető dokumentumok, melyek fontosak, de nem aktuálisak: például megválaszolt kérdőívek, a vizitdíjjal kapcsolatos egyesületi állásfoglalások, közhasznúsági beszámolók stb.

2013. november 9.
Letöltés A rövidbél szindróma kezelése dietetikai szempontból

Előadó: Molnár Andrea, (dietetikus, szaktanár). Letöltés (PDF)

2013. október 18.
Letöltés Táplálásterápia a beteg otthonában

Előadó: Molnár Andrea, (dietetikus, szaktanár). Letöltés (PDF)

2008. május 31.
Letöltés Az IBD jellegzetességei gyermekkorban

Előadó: Dr. Tomsits Erika, egyetemi docens,
SE II. sz. Gyermekklinika. Az előadás letöltése (PDF)

2008. március 31.
Letöltés Fogyasszon-e tejet az IBD-beteg?

Előadó: Dr. Söjtöry Hajnalka allergológus szakorvos.
Az előadás anyaga letölthető (PDF)

2007. szeptember 20.
Letöltés Vizitdíjmentesség IBD betegeknek

Vonatkozó részlet a 1997. évi LXXXIII. Törvényből Letöltés (Word)

2006. június 30.
Letöltés Vélemény a Zöld Könyvről

Készítette: Odor Beáta közgazdász, a NEK "Betegoldalának" szakértője Letöltés (Word) »

2006. június 16.
Letöltés Úniós negatív tapasztalatok a gyógyszertár liberalizációval kapcsolatban

dr. Starcz Judit, Magyar Gyógyszerész Kamara. (Word)

2008. június 12.
Letöltés A kormány egészségügyi programja...

Készítette: Odor Beáta közgazdász, a NEK "Betegoldalának" szakértője Letöltés (Word) »

2007. március 29.
Letöltés Hová tünt a Margit kórház 40 sebészeti ágya?

Szerző: Odor Beáta, Az MCCBE érdekvédelmi vezetője.
Letöltés (PDF)

2007. január 5.
Letöltés Nutrison tápszer — formanyomtatvány

A támogatáshoz mellékelni kell a blokkokat, és alábbi formanyomtatványt kell kitölteni: Letöltés (PDF)

2006. június 10.
Letöltés Egészségügy reform - elektronikus felmérés

A TÁRKI Egészség tudásközpont felmérése.
Kutatásvezető: Dr. Vitray József. Letöltés (Word)

2006. május 5.
Letöltés A betegjogok érvényesítésének lehetőségei

Szerző: Dr. Szüts Ágnes, ügyvéd, munkajogi szakértő
Letöltés (PDF)

2006. március 28.
Letöltés A több biztosítós rendszer alkalmazása...

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal Szakértői Csoportjának határozati javaslatai. Letöltés (PDF)

Beszámoló 2007
Letöltés Beszámoló

Az Egyesület 2007. évi közhasznú tevékenységéről Letöltés (Word)

Beszámoló 2008
Letöltés Beszámoló

Az Egyesület 2008. évi közhasznú tevékenységéről Letöltés (Word)

Beszámoló 2006
Letöltés Beszámoló

Az Egyesület 2006. évi közhasznú tevékenységéről Letöltés (Word)

Beszámoló 2005
Letöltés Beszámoló

Az Egyesület 2005. évi közhasznú tevékenységéről Letöltés (Word)

Korábbi programok

2011. augusztus 27 - 28.

Pihentető hétvége Egerben

Egyesületünk idén is megrendezi augusztus 27-28. között a szokásos pihentető hétvégéjét. Ezúttal a Bükkbe látogatunk.

Találkozó 7 óra 45-kor a Budapest, Népligettől (metrómegálló ott), a Planetárium tábla előtt (103-as busznál). Indulás 8 órakor.

Programok:

Szombat:
- Eger látványosságai
- Délután kirándulás Szilvásváradra, a Szalajka-völgybe
- Fakultatív program este: látogatás a Szépasszony-völgybe.
Vasárnap:
- Strandolás az egri termálfürdőben (az időjárástól függően),
vagy
- Eger nevezetességeinek felkeresése. Amennyiben szeretnétek, a kirándulás szervezője, Daru Kata szívesen elkalauzol mindenkit a városban, hogy egy egri lány nézőpontjából is lehetőség nyíljon megismerni a barokk város látványosságait.

Elhelyezés: A szállásunk Egerben, a Korona Szállóban lesz (www.koronahotel.hu), ahol 2 ágyas, fürdőszobás szobákban helyezzük el a résztvevőket, ahol büfé reggeli és uszoda-szauna használati lehetőség járul hozzá a tökéletes kikapcsolódáshoz.

2011. május 21. szombat

Krónikus Bélbetegek Napja 2011

Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest X. ker. Kada u. 38-40.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA

09.00 - 09.30 - Regisztráció, megnyitó, köszöntés
09.30 - 10.00 - Dr. Kovács Ágota gasztroenterológus, főorvos (Péterfy Sándor utcai kh. Erzsébet Kórháza, Gasztoenterológiai Osztály): IBD 2011

10.00 - 10.30 - Dr. Samu Antal gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészek Szövetsége alelnöke: Az IBD-ben leggyakrabban használt gyógyszerek

10.30 - 11.00 - Gréci Judit mentálhigiénikus, védőnő: Küzdelem a stressz és a szorongás ellen

11.00 - 11.30 - Hegyi Rita sztómaterápiás nővér (Uzsoki úti Kórház): Út a sztómához. Általános előadás a sztómaápolásról

11.30 - 12.00 - Dr. Szőnyiné Sánta Zsuzsa osztályvezető főápoló (Heim Pál Gyermekkórház): IBD-ben szenvedő gyermek ápolása, diétája és pszichés vezetése

12.00 - 13.00 - Ebéd

14.00 - 15.00 - Zám Mária mozgásterapeuta mozgásfoglalkozás bemutatója

A program ideje alatt a Kisteremben:
Táplálkozási és dietetikai tanácsadás: Tátrai Lászlóné, Molnár Andrea, Fekete Krisztina (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)
Pro Gastro - termékbemutató, kedvezményes árusítás
Testösszetétel analízis-vizsgálat a betegegyesület finanszírozásával (csak a bélbetegek részére). Meghatározásra kerül: zsírmentes testtömeg, testfehérje mennyiség, izomtömeg, testzsír, ásványi anyag tartalom, sejten belüli és sejten kívüli víz. Mivel az összegyűjtött adatokat kutatási célzattal fogjuk felhasználni, sajnos a hozzátartozóknak a vizsgálatát nem tudjuk vállalni!

2008. május 31. szombat

Krónikus Bélbetegek Napja 2008

Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest X. ker. Kada u. 38-40.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA

09.15 - 10.00 - Regisztráció, megnyitó, köszöntés
10.00 - 10.30 - Dr. Tomsits Erika, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem ÁOK II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika): Gyermekkori gyulladásos bélbetegségek jellegzetességei.

10.30 - 11.00 - Dr. Bártfai György egyetemi tanár (Szegedi Tudományos Egyetem, Szülészet-Nőgyógyászati Klinika): A várandóság, és a korszerű fogamzásgátlási módszerek a gyulladásos bélbetegségekben

11.00 - 11.30 - Dr. Bene László gasztroenterológus, osztályvezető főorvos (Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet, "E" Belgyógyászat): A gyulladásos bélbetegségben szenvedők életminőségének javítása.

11.30 - 12.00 - Dr. Miheller Pál, egyetemi tanársegéd (Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika): A biológiai kezelés jelen hazai helyzete

12.00 - 13.00 - Ebéd

13.00 - 13.30 - Stanisavljevic Andrea gyógypedagógus, pszichopedagógus, fitoterápeuta: Fűben, fában van az orvosság...?

14.00-tól a Nagyteremben: Kulturális program

A program ideje alatt a Kisteremben: Táplálkozási és dietetikai tanácsadás: Tátrai Lászlóné, Molnár Andrea, Homolya Orsolya, Kiss Anna, Varga Mária (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége). Tápszer, gyógyászati segédeszköz valamint termékbemutató.

2007. december 10. hétfő

Karácsonyi ünnepség 2008

Sok szeretettel várunk mindenkit a 2007. december 10-én 17 órakor kezdődő karácsonyi ünnepségünkre! Műsoron: Kelenvölgyi Általános Iskola páva népdaléneklői, versmondás, hangszeres előadások, füttyszóló. A karácsonyi ünnepség helyszíne nem a megszokott helyen (Erzsébet kórház) lesz, de a szép, karácsonyhoz illő környezet és a színvonalas műsor mindenkinek örömet okoz. Arra kérünk mindenkit, jöjjön el a Kelenvölgyi Általános Iskolába egy meghitt estére. Cím: 1116 Budapest, Kecskeméti J. u. 14.

2007. augusztus 17 — 19.

3 napos hétvégi pihenés Fadd-Domboriban

Aranypart Hotel, 7133 Fadd-Dombori, Dunasor 7. Telefon: 06-74-446-446. Utazás: 55 fős bérelt busszal. Indulás: 2007 augusztus 17, péntek reggel 9.00 óra a Népligetből a Planetárium elől. Visszaindulás: 2007 augusztus 19-én vasárnap 14.00 órakor.

Kikapcsolódási lehetőségek: Saját homokos partszakasz stéggel, napozás, úszás, csónakázás, esténként élő zene, biliárd, csocsó, ping-pong, közelben szabad strand, sütögeteésre is van lehetőség, egy kicsit távolabb - kb. 12 km - Szekszárd (borospincékkel, mézeskalács múzeummal).

Elhelyezés: 6 db 2 ágyas, 6 db 3 ágyas fürdőszobás, hűtőszekrényes szobákban és 3 db 6 fős apartmanban 2 db apartmanban a 6 ágy elhelyezése: 1 db franciaágy alul, felső részen 2 db 2 ágyas szoba. 1 db apartmanban a 6 ágy elhelyezése: 1 db franciaágy alul, felső részen 2 db franciaágy egy légtérben.

2007. június 9. szombat

Krónikus Bélbetegek Napja 2007

Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest X. ker. Kada u. 38-40.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA

09.15 - 10.00 - Regisztráció, megnyitó, köszöntés
10.00 - 10.30 - Dr. Kovács Ágota gasztroenterológus főorvos, Erzsébet Kórház és Rendelőintézet: Újdonságok a gyulladásos bélbetegek kezelésében.

10.30 - 11.00 - Dr. Farkas Erzsébet reumatológus-gasztroenterológus:
Gyulladásos bélbetegségekhez társuló mozgásszervi elváltozások

11.00 - 11.30 - Miklós Barbara klinikai szakpszichológus, Szent János Kórház, TÁMASZ Gondozó és szakrendelő: Gyulladásos bélbetegségek pszichés tényezői. A gendlini FÓKUSZOLÁS pszichoterápiás módszere a gyulladásos bélbetegek kezelésében.

11.30 - 12.00 - Szabó Hajnalka, EFFCA Ifjúsági tagozat vezetőségi tag:
"EFCCA Youth Group: Merjünk nagyot álmodni!"

12.00 - 13.00 - Ebéd

13.00 - 13.30 - Dr. Szilbereky Jenő, ügyvezető igazgató, SINNEX Kft.:
Speciális növényi kivonatok felhasználása a gasztroenterológiában

13.30 - 14.00 - Sorsolás. A betegek által 2006 novemberében, az étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdőívet beküldöttek közül.

14.00-tól a Nagyteremben: Kulturális program

Egész nap a Kisteremben: Táplálkozási és dietetikai tanácsadás:
Tátrai Lászlóné, Molnár Andrea, Homolya Orsolya (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége). Tápszer, gyógyászati segédeszköz valamint termékbemutató

2006. augusztus 4 — 6.

3 napos pihentető hétvége Tatán

Egyesületünk, az augusztusi klubfoglalkozás helyett, a tavalyi évhez hasonlóan több napos kirándulási lehetőséget hirdet, melynek feltételeit az alábbiakban olvashatják/olvashatjátok:

Elhelyezés: 3 db 3 ágyas szoba (2+1 pótágy) és 4 db 2 ágyas zuhanyzós, WC-s, TV-s szobákban (hűtőszekrény csak a folyosón van). A szállásokat a megérkezés napján 12 órától lehet elfoglalni, míg a távozás napján szintén 10-12-óra között kell elhagyni. Kikapcsolódási lehetőségek: a tatai tavon csónakázási lehetőség, a tatai vár és kilátó megtekintése, angol kert bebarangolása stb. szurkolás a futóversenyen! Részvétel minimum feltétele: 2006 évi tagdíj befizetése, legkésőbb a júliusi klubfoglalkozáson.

A kirándulásra már több fő jelentkezését nem tudjuk elfogadni, kivéve péntekről-szombatra egy éjszakára egy 2x2 fős (franciaágyas) apartmanba van még szállás lehetőség 4 fő részére. Természetesen aki csak erre az egy éjszakára jönne le, az szombaton a szobából való kiköltözést követően a csomagját elhelyezheti az ott maradó társaknál, amíg haza nem indul.

2006. május 27. szombat

Gyulladásos Bélbetegek Európai Napja 2006

Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest X. ker. Kada u. 38-40.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA

09.15 - 10.00 - Regisztráció, megnyitó, köszöntés
10.00 - 10.30 - Dr. Bene László főorvos, Péterffy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet: Belgyógyászati Osztály
Gyulladásos bélbetegek kezelése. Beteg-regisztráció új orvos beteg kapcsolat

10.30 - 11.00 - Dr. Dobó István főorvos, Fővárosi Önkormányzat Szent Margit Kórház, Sebészeti Osztály
Gyulladásos bélbetegségek sebészeti kezelése

11.00 - 11.30 - Dr. Szüts Ágnes ügyvéd, munkajogi szakértő, Dr. Szüts Ágnes Ügyvédi Iroda:
betegjogok érvényesítésének lehetőségei

11.30 - 12.00 - Dr. Zala Judit osztályvezető, Országos Epidemiológiai Központ, Mikológiai Osztály
Candia albicas előfordulása a bélrendszerben. A diagnosztikai megközelítése.

12.00 - 13.00 - Ebéd

13.00 - 13.30 - Molnár Andrea dietetikus, Numil Kft.
A vastagbéltükrözés kérdőívének elemzése. Gyakorlati tanácsok a vastagbéltükrözés előkészítése kapcsán

13.30 - 14.00 - Sorsolás. A betegek által 2006 novemberében, az étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdőívet beküldöttek közül.

14.00-tól a Nagyteremben: Kulturális program

Egész nap a Kisteremben: Táplálkozási és dietetikai tanácsadás:
Tátrai Lászlóné, Molnár Andrea, Homolya Orsolya (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége). Tápszer, gyógyászati segédeszköz valamint termékbemutató

2001. augusztus 16 — 19.

Fiatal bélbetegek stockholmi találkozója

2001-ben 4. alkalommal került megrendezésre a fiatal IBD-betegek nemzetközi találkozójára. 14 európai nemzet képviseltette magát a találkozón. A szállásunk Stockholm számos szigetének egyikén, egy ifjúsági szálláson volt, amely korábban börtönként működött.

Érkezésünkkor már vártak minket az Arlanda repülőtéren, mely 40km-re van Stockholmtól. Együtt buszoztunk a fővárosba az osztrák vendégekkel. Sok ismerőssel találkoztunk, akikkel jó volt újra személyesen beszélgetni, de voltak új arcok is, akik most vettek részt először ilyen találkozón. Egy könnyű vacsora után összejöttünk megbeszélni a következő három nap programját.

Az egész találkozó elsősorban egy új, a fiatal bélbetegekkel foglalkozó európai szervezet létrehozásáról szólt. Ehhez fel kellett mérni a különböző országokban felmerülő igényeket és helyi adottságokat. Több témacsoportot alkottunk, melyek megvitatását kisebb workshop-okban végeztük. Menet közben is sok új ötlet vetődött föl, amit nagy papírlapokra írtunk, és a nagytárgyaló falára ragasztottunk. A találkozó végére az egész terem újra lett "tapétázva", annyi információ került a falakra. Ezeket is felhasználva egy ötfős csapat vállalta, hogy létrehoz egy tervezetet az új, fiatal bélbetegek érdekeit képviselő bizottság létrehozásáról, melyet majd jóváhagyás után be tudunk nyújtani az EFCCA-nak, az Európai Crohn-Colitis Betegek Szövetségének.

Szokás szerint most is beszámoltunk a nemzeti egyesületekben folyó munkáról, programokról, rendezvényekről, így a bélbetegek napjáról is, mely 2001-ben csak Magyarországon volt megtartva. Esténként lazább programok voltak kikapcsolódásnak. Részt vettünk egy hajóúton, mikor a szigetek között haladva láthattuk Stockholm nevezetességeit és a végén egy tűzijátékot is láthattunk. Következő este pedig - egy mongol barbeque vacsora után - a vidámparkban próbáltunk ki néhány adrenalinszint-növelő játékot.

Utolsó nap még összejöttünk megbeszélni, hogy kinek mi volt a benyomása a találkozóról. Felállítottunk határidőket az új fiatal-bizottság hatékony létrehozásához. Végül a rendezők átadták a találkozó kabalaállatkáját a belga résztvevőknek, mivel 2002-ben Belgiumban lesz a fiatal bélbetegek nemzetközi találkozója.

2000. augusztus 17 — 20.

A fiatal betegek londoni útja

2000-ben a fiatal gyulladásos bélbetegek európai találkozóját Londonban rendezték meg augusztus 17-20. között. Hazánkon kívül még 14 másik ország képviselői vettek részt az eseményen.

A szállás egy hostelben volt, a Temze partján, közel a belvároshoz, ahol 4 ill. 6 ágyas fürdőszobás szobákban laktunk. Rögtön az első napon sor került az országok bemutatkozására, ahol beszámoltunk a május 13.-ai IBD betegek európai napjáról, és a budapesti szervezet egyéb programjairól és működéséről.

Másnap városnézés volt a program, mely során megtekintettük a Parlamentet a Big Bennel, a Trafalgar teret, majd a Covent Gardent. Kis pihenő és étkezés után a Towert és a Tower hidat néztük meg, utána pedig a közeli kikötőben ültünk be egy pub-ba beszélgetni. A szállásunkon elfogyasztott vacsora után még néhányan elmentünk bowlingozni, ahol a közös játék közelebb hozott minket egymáshoz.

Következő napon a házigazdák gondoskodtak egy emeletes buszról, amellyel elszállítottak a St. Mark kórházhoz, mely a gasztroenterológiára specializálódott. Itt előadásokat hallgattunk egy ott dolgozó orvostól és nővértől. Ezt követően több csoportban bejártuk a kórházat, megcsodáltuk a korszerűen felszerelt szobákat és vizsgálóhelyiségeket, ahol az ott éppen dolgozók meséltek munkájukról.

Este még egy buszos városnézésen vettünk részt, ahol vidám hangulatban gyönyörködtünk az esti London fényeiben.

Az utolsó nap kiértékeltük a találkozó pozitív és negatív elemeit, majd a londoni házigazdák átadták a svédeknek azt a kabalaállatkát, amely a rendező országot illeti, ugyanis jövőre Stockholmban lesz a találkozó.

1999. augusztus 19 — 22.

Hollandiában jártunk

1999. augusztus 19-22 között rendezték meg Hollandiában a gyulladásos bélbetegek nemzetközi ifjúsági találkozóját. Azt hiszem, mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy nagyon nagy élmény volt és maradandó emlékekkel tértünk haza. Itthonról négyen jutottunk ki Amszterdamba, ahol rajtunk kívül 11 európai ország képviseltette magát.

A város szívében szállásoltak el minket egy diákszállóban, ahol a négy ágyas szobákhoz fürdőszoba és WC is tartozott. Sajnos, az ellátás nem volt ennyire kifogástalan ... Először megismertük a különböző országok egyesületeinek helyzetét egy-egy rövid bemutatkozó előadáson keresztül. A kommunikáció mindvégig angolul folyt. Vannak bizonyos országok, ahol sokkal több színes szórólap, prospektus, esetleg újság érhető el az egyes szervezetekről, mint nálunk. Ezután találkoztunk három neves holland orvossal, akik egy igazán színvonalas show-jellegű műsor keretében válaszoltak kérdéseinkre.

Lenyugöző volt számunkra, amikor elvittek minket az Academic Medical Center-be, amely kórház, kutatóközpont és egyetem is egyben. Megmutatták nekünk, hogyan végzik a tükrözéseket, mennyire felszerelt a gasztroenterológia, ezen kívül a sebészeti beavatkozásokat is egészen új eljárással végzik.

Azonban az 'orvosi' programokon kívül ízelítőt kaptunk Amszterdamból is a múzeumlátogatások, a csatornán tett körút és a vöröslámpás negyed megtekintése alkalmából.

Tapasztalatot cseréltünk arról is, hogy a többiek hogyan viselik el ennek a betegségnek a nehézségeit. Leginkább fiatalokként töltöttük el az időnket és egy kicsit megfeledkeztünk a bajainkról. Remekül éreztük magunkat, jövőre talán Londonban találkozunk.

1998. augusztus 16 — 18.

A fiatal betegek 1998-as németországi útja

A német betegszövetségtől érkezett egy levél, melyben meghívták a magyar beteg fiatalok képviselőit Erlangenbe, egy kis Németországi városba. Itt találkoztunk Europa fiatal beteginek képviselőivel, ahol új ötletek merültek fel, valamint mindenki elmondta az országára vonatkozó gondokat, problémákat. Részt vettünk a Német Szövetség gyulésén, ahol orvosok, tartottak eloadásokat a betegeknek a legkülönbözobb témákban. Nagyon érdekes volt hallani, hogy a természetgyógyászatban mik az új eredmények. Egy új szerrol esett szó, ami ugyanúgy csökkenti a gyulladást, de tisztán növényi anyagokból készült.

Korábbi előadások

Az Egyesület minden hónap utolsó hétfőjén klubfoglalkozást tart, ahol a bélbetegségekkel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg a jelenlevők. Ezek közül tettünk letölthetővé néhányat ezen az oldalon.

2009. november 30.
PowerPoint Kezdeti tapasztalatok a pandémiás zűrzavarban

dr. Mészner Zsófia (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) előadása (PowerPoint, 3 MB) »

2008. május 31.
PowerPoint A biológiai kezelés jelen hazai helyzete

Előadó: dr. Miheller Pál, Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika. Letöltés (PowerPoint)

2008. május 31.
Letöltés Az IBD jellegzetességei gyermekkorban

Előadó: Dr. Tomsits Erika, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem). Letöltés (PDF)

2008. március 31.
Letöltés Fogyasszon-e tejet az IBD-beteg?

Előadó: Dr. Söjtöry Hajnalka allergológus - klinikai immunológus. Letöltés (PDF)

2008. január 28.
Letöltés Beszámoló a Colon-szekció 2008-as üléséről

Előadó: dr. Kovács Ágota gasztroenteorológus főorvos, Fővárosi Erzsébet Kórház. Letöltés (PowerPoint)

2007. július 29.
Letöltés Merjünk nagyot álmodni! — EFCCA 2007

Szabó Hajnalka E.Y.G. vezetőségi tag beszámolója a Krónikus Bélbetegek Napjáról. Letöltés (PowerPoint)

2007. június 25.
Letöltés Mozgásszervi elváltozások az IBD-ben

Előadó: Dr. Farkas Erzsébet reumatológus, IMS Reumatológia. Letöltés (PDF)

2006. október 30.
Letöltés A candida fertőzések diagnosztikája

Előadó: dr. Zala Judit, Országos Epidemiológiai Központ Mikológiai Osztály. Letöltés (PDF)

2006. szeptember 23.
Letöltés Új terápiás lehetőség: a TSO

Előadó: dr. Salamon Ágnes gasztroenterológus, Balassa János Megyei Kórház. Letöltés (PDF)

2006. január 30.
Letöltés Az étkezés szerepe az allergiás betegségekben

Előadó: Prof. dr. Endre László allergia és klinikai immunológia szakorvos. Letöltés (Word)

2005. november 30.
Letöltés Vastagbéltükrözés kérdőívek elemzése

Előadók: Fekete Krisztina és Molnár Andrea dietetikusok (MCCBE). Letöltés ( PowerPoint )

2005. október 28.
Letöltés A beteg bél diétája IBD-ben

Előadó: Fekete Krisztina dietetikus (Az MCCBE elnöke). Letöltés (PowerPoint)

2005. szeptember 30.
Letöltés Új lehetőségek az IBD kezelésében

Előadó: dr. Kovács Ágota gasztroenterológus, Erzsébet Kórház. Letöltés (PowerPoint)

2005. április 25.
Letöltés A lelki tényezők hatása az immunrendszerre

Előadó: Pigniczkiné Rigó Adrien pszichológus, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar. Letöltés (PowerPoint)

2004. október 28.
Letöltés Tápláltsági problémák IBD betegeknél

Előadó: dr. Dárdai Ernő Ph.D., osztályvezető főorvos. Szent István Kórház KAIBO. Letöltés (PowerPoint)

2004. október 28.
Letöltés Szemészeti tünetek Crohn betegségben

Előadó: Dr. Csoma Éva szemész főorvos, Szent János Kórház. Letöltés (PowerPoint)

2004. szeptember 30.
Letöltés A bélflóra szerepe az IBD-ben

Előadó: dr. Demeter Pál, osztályvezető főorvos, Szent Margit Kórház. Letöltés ( PowerPoint )

2004. február 28.
Letöltés Az IBD betegek rehabilitációs kezelése

Előadó: dr. Nagy Béla gasztroenterológus, Parádfürdői Állami Kórház. Letöltés (PowerPoint)

2003. szeptember 30.
Letöltés Új terápiás lehetőségek az IBD kezelésében

Előadó: Banai János gasztroenterológus főorvos. Letöltés (PowerPoint)

2003. január 30.
Letöltés Egy kérdőíves felmérés eredményei

Előadó: Odor Beáta közgazdász, gazdasági szakértő (MCCBE). Letöltés ( PowerPoint )

 

 

 

MCCBE MCCBE MCCBE MCCBE
#