Főoldal » Tudnivalók » FlyWithIBD

Amikor az IBD-vel élő betegek mindennapjait akarjuk jobbá, könnyebbé tenni, akkor számtalan olyan területet tudunk felsorolni, ami nagyon fontos, alapvetően befolyásolja az életminőséget. Ilyen a gyógyszerek, terápiák vagy a sztómazsákok elérhetősége. Ilyen a toalett kérdés és a különböző, az IBD-hez kapcsoltan kialakuló társbetegségek kordában tartása, a komplex gyógykezelés-, a társadalmi elfogadás kérdése. Évek óta küzdünk azért, hogy egy IBD-s betegről ne azt gondolják az iskolában, vagy a munkahelyén, hogy fertőző hasmenése van. Szeretnénk, ha a munkaerő piacon sem rekesztenék ki betegeinket és ugyanolyan lehetőségeket kapnának, mint az egészséges emberek.

Fly With IBD

Mi Magyarok a sírva mulatós és a búsborongós hangulatot gyakran megélő fajták vagyunk. Jobban szeretünk panaszkodni, mint örülni. Ha panaszkodni kell, azt sokkal nagyobb elánnal tesszük, mint ha egy kis dologra kellene csupán rámosolyogni, vagy netalán ha valaki megkérdezi "mi újság?", arra nem a panasszal válaszolni.

Kedves olvasóm megtenné, hogy most mosolyog velem?

IBDTudva, hogy számtalan megoldandó terület van, amiben nekem elnöknek is nap mint nap segítenem kell az egyesületi tagok és az összes hozzánk forduló beteg, vagy hozzátartozó életét. Mégis nagy bátorságnak tartom, hogy kitekintve a nemzetközi vizekre találtam egy nagyon szimpatikus kezdeményezést, amiről szeretnék mindenki számára hírt adni. No lám-lám más országokban már itt tartanak, hogy még arra is van figyelem, kezdeményezőkészség, hogy a légitársaságokat felszólítsák arra, hogy mindösszesen négy egyszerű dolgot kell megtenniük és rengeteg IBD-vel élő utasukon segítenek. Valójában, amikor leírom a "segítenek" szót, akkor legszívesebben ki is törölném, mert ez nem segítség, csupán egy kis figyelmesség, támogatás, megértés, elfogadás. Ha az otthonunkba vendéget várunk, nem természetes, hogy például ha valaki nem fogyaszt cukor tartalmú ételeket, akkor annak megfelelő enni- és innivalóval várjuk? Nem plusz munka, nem plusz költség, csak odafigyelés és a másik problémájának komolyan vétele.

Milyen kéréssel fordul a #FlyWithIBD# a légitársaságok felé?

Sok olyan IBD-s beteg utazik repülőgépeken és sajnos a felkínált ételekkel nem tesztnek eleget az étkezési követelményeknek. Ez sokszor súlyos visszaeséshez is vezethet.

Légitársaságok segíthetnek ezen azzal, hogy csak a következő négy dolgot kell megtenniük:

  1. A járatokon felkínált ételekről és összetevőkről adjanak a légitársaságok részletes online felvilágosítást a repülés előtt 48 órával.
  2. Kérik, hogy a részletes összetevők az ételeket tartó dobozokon legyenek feltüntetve felcímkézéssel és külön-külön csomagolva.
  3. Nagyobb választékot kérnek, hiszen nagyon sok az étel intolerancia és ezért szükségessé vált, hogy legyenek olyan menük is, amiből lehet választani.
  4. Automatikusan elsőbbséget élvezzenek a wc-k használatában az IBD étkezést választott betegek.

Ezzel a programmal nem csak egy valós igényt és problémát oldanak meg, hanem ismét egy lehetőség a figyelem felkeltésre, azzal kapcsolatban, hogy létezünk és nagyon sokat vagyunk ahhoz, hogy ne vegyenek tudomást rólunk. Van a programnak egy összetartó ereje is, hiszen innen Magyarországról is bárki csatlakozhat két gombnyomással és ezzel a szimpátiáját fejezheti ki.

Hol lehet megtekinteni a részleteket és hol lehet erősíteni azok táborát, akik akarnak tenni ezekért a dolgokért is? Itt: https://www.thunderclap.it/projects/40080-flywithibd

Kedves olvasó, ha idáig eljutott az olvasásban, akkor biztos érdekelte a téma és remélem legalább egy szimpátia mosolyt közösen küldhetünk.

Pálffi Brigitta
MCCBE elnök

 

#