Crohn betegség

A betegség meghatározása

Burrill Bernard Crohn amerikai belgyógyász 1932-ben írta le azt a gyulladásos bélbetegséget, melynek névadója lett. A Crohn-betegség a tápcsatornát bárhol érintheti. Leggyakoribb a vékony- és vastagbél együttes megbetegedése. A gyulladás szakaszosan alakul ki, ép és kóros területek váltakoznak, a gyulladásos folyamat a bélfal összes rétegében fellelhető. Jellemző a betegség jó és rossz periódusainak a váltakozása. A Crohn-betegség a fiatalok betegsége, de nem ritka gyermekkorban és 60 év felett sem. Régi tapasztalat, hogy a betegség egy család több tagján is előfordulhat (például szülő és gyermek, esetleg több testvér érintett), azonban az öröklődés nem bizonyítható.

A betegség okai

A betegség oka ismeretlen. Feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. A krónikus gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak döntően fontos szerepe van.

Tünetek

Típusos tünet a fogyás, a hasi fájdalom, a hasmenés és a visszatérő lázas állapot. Krónikus betegség, lefolyása hullámzó, jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust, remisszió relatív panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés (relapszus) oka nem mindig ismert, bél vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek (például reuma ellenes szerek), testi vagy lelki túlterhelés okozhatja. A betegség tünetei összefüggnek azzal, hogy a tápcsatorna mely része érintett. A vékonybél bizonyos szakaszainak a betegsége fogyást és hasmenést, fontos tápanyagok felszívódási zavarát okozhatja (vas, B12-vitamin, fehérje, stb.). A vastagbél érintettsége esetén dominál a véres hasmenés. A fájdalmat a gyulladt bél rendellenes összehúzódása, görcse okozza. Ritkábban előfordul a nyelőcső vagy a gyomor gyulladása is. A lázat a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák. A vékonybelek gyulladása felszívódási zavart, tápanyaghiányt (fogyás, vérszegénység, fehérje-, só-, vitamin- és ásványianyag hiány), a gyermekek növekedésében és fejlődésében elmaradást okozhat.

Étrend

A Crohn-betegség gyakran érinti a vékonybelet, ahol a tápanyagok felszívódása történik, így az egyik legfontosabb panasz a fogyás, alultápláltság. A betegek számára a tápanyagokban, vitaminokban gazdag étrend ideális, mely kis térfo- gatú és lehetőleg kevés salakanyagot tartalmaz. Nem ajánlott a tej fogyasztása (a laktózmentes tej sem), a durva rostok (kukorica, lencse, bab, káposztafélék, zöldpaprika, cseresznye, hagyma, retek) kerülése javasolt. Kerülje a beteg a szénsavas italokat, a nem otthon készített hidegkonyhai, cukrászati készítményeket, a gyorséttermi ételeket (elsősorban a hamburgert), a zsemlemorzsával panírozott sülteket. A betegséggel járó epekőhajlam miatt jobb, ha növényi zsiradékokat (olaj, margarin) alkalmaz a főzéshez, különösen jó a kókuszzsírt tartalmazó Ráma margarin. A betegséggel járó vesekőhajlam (oxalátkő) miatt helyes, ha nem fogyaszt csokoládét, kakaót, narancsot, céklát, sóskát, spenótot, meggyet, egrest és ribizlit és az ezekből készült szörpöt, dzsemet, befőttet sem, mivel ezek sok oxalátot tartalmaznak. A fokozott gyomorsavképződés miatt kerülje a paradicsomos ételeket (lecsó, töltött paprika, paradicsommártás és -leves, ketchup, stb.).

A gyümölcsök közül a hasmenéshajlam miatt kerülje a szőlő, szilva, füge fogyasztását. A banán szinte mindig fogyasztható. Szűkület vagy aktív gyulladás esetén a növényi táplálékot főzve és paszírozva fogyassza. Fogyasszon minél több húst, tejterméket (sajtot, túrót) a vas-, fehérje- és kalciumhiány pótlására. Nyers paradicsomot, uborkát mérsékelten aktív gyulladásban is ehet. Az alkohol kerülendő, a sok kávé, erős tea szintén nem javasolt. A Crohn-betegek általában kívánják az édességet, főleg a házilag készült felfújtak, sült tészták, palacsinta fogyasztása ajánlott. Tápszerfogyasztása pótolja az evést hasi fájdalom, láz, étvágytalanság esetén vagy leromlott állapotban. Kis térfogatban nagy kalóriatartalom, bontott és tisztított tápanyagok, teljes vitaminsor van. Ez kiegészítheti vagy akár helyettesítheti az étkezést. A tápszerek egy részét a szakorvos térítésmentesen rendelheti ebben a betegségben. Ennek a lehetőségnek a birtokában költséges és felesleges a vitaminkészítmények, "erősítőszerek" (Kalifornia-, Herbalife sorozat, Béres-csepp, Humet-R, stb.) megvásárlása. A pezsgőtabletták adalékanyaga, a vitaminkoncentrátumok magas C-vitamin tartalma savkeltő hatású, irritáló. Káros a manapság divatos vegetáriánus étrend, mert kimarad a táplálékból a legfontosabb természetes vas-, és fehérjeforrás, a hús. A beteg bél a növényi vasat és fehérjét nem tudja kellőképpen hasznosítani, a szükséges mennyiség beviteléhez nagy térfogatú rostot kellene fogyasztani, ami panaszokat okozhat.

Colitis ulcerosa

A betegség meghatározása

A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) elnevezés a vastagbél latin neve colon (kiejtve kolon) és a gyulladást jelentő "itis" (kiejtve itisz) összetételből ered, melyhez a fekélyes (ulcerosa, kiejtve ulceróza) jelző kapcsolódik. A gyulladás a bélfal rétegei közül csupán a nyálkahártyát érinti, a mélyebb rétegeket nem. Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig összefüggően érinti a vastagbelet. Amennyiben csak a végbél betegszik meg, a diagnózis proctitis (kiejtve proktitisz, proktosz=végbél). Kiterjedtebb kórforma a szigmabelet és a vastagbél leszálló szárát is érintő baloldali colitis. A legsúlyosabb betegségforma az egész vastagbelet érinti (pancolitis, kiejtve pánkolitisz, pan=egész). A betegség folyamán a kiterjedés változhat.

A betegség okai

A betegség oka ismeretlen. Feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is.

Tünetek

A betegség legfontosabb tünete a véres hasmenés. Gyakori a hasi fájdalom, mely többnyire a has bal oldalán és a székeléssel kapcsolatban jelentkezik. Súlyos esetben láz, só- és vízvesztés, vérszegénység jellemzi a betegséget. A vérszegénységet általában a bélen keresztül történő vérvesztés okozza. A krónikus betegség lefolyása hullámzó, jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust (remisszió) panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés (relapszus) oka nem mindig ismert, bél- vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek (például reuma ellenes szerek), testi vagy lelki túlterhelés okozhatja.

Étrend

Az étrend szerepét colitis ulcerosában gyakran félreértik. Nincs olyan étrendi tényező, mely előidézi vagy rontja a betegséget. Inkább arról van szó, hogy bizonyos étrendi változtatásokkal javíthatók a betegség tünetei, főleg a hasmenés, hasi görcs. Colitis ulcerosa akut szakában káros hatású lehet a tej, a nyers gyümölcs, a zöldség, az erősen hagymás, fűszeres és zsíros étel, a panírozott sültek. Nyugalmi időszakban, amikor a beteg tünetmentes, mindezen ételek fogyaszthatók. Általában nincs szükség ebben a betegségben mesterséges táplálásra (tápszer), de vitaminkészítmények, "erősítőszerek" alkalmazására sem. Kerülendő a szénsavas italok nagymértékű fogyasztása, a durván fűszerezett hamburger. Káros a manapság divatos vegetáriánus étrend, mert kimarad a táplálékból a legfontosabb természetes vas-, és fehérjeforrás, a hús. A beteg bél a növényi vasat és fehérjét nem tudja kellőképpen hasznosítani, ezért a szükséges mennyiség beviteléhez nagy térfogatú rostot kellene fogyasztani, ami panaszokat okozhat. A betegség fellobbanása esetén nem helyes koplalni, a túlzott megszorítások hiánytüneteket okoznak, melyek hátráltatják a javulást. Különösen a szénhidrátok (tésztafélék, burgonya, rizs) fontosak a bélhámsejtek regenerálódásához.

Mi a tennivaló egyéb betegség esetén?

A colitis ulcerosa nem csupán a bélrendszer betegsége. Gyulladásos jelenségek alakulhatnak ki elsősorban az ízületekben (derék, gerinc, térd, boka, könyök, csukló), de a szemben és a bőrön is. Fontos és nem könnyű ezeknek a bélen kívüli megnyilvánulásoknak a felismerése, ezért helyes, hogy ilyen panaszok esetén a bélbetegséget kezelő specialistához forduljon először a beteg, nem a tünet alapján illetékes szakrendeléshez (bőrgyógyász, reumatológus). Az alapbetegséggel való összefüggés felismerése és helyes kezelése szakértelmet igényel.

Mindkét betegség

Jótanácsok mindkét betegséggel kapcsolatban

A betegség kiújulásának észlelésekor mindjárt keresse fel kezelőorvosát (véres széklet, hasmenés, hasi fájdalom, gyengeség, ízületi fájdalom, bőrelváltozás, szemgyulladás). Teljes tünetmentesség esetén is évente három alkalommal jelentkezzen a betegségét ismerő orvosnál, egyéb betegség, más irányú kezelés előtt kérje ki tanácsát. Gondosan őrizze meg zárójelentéseit.

A sport jó hatású, hasznos és előnyös az izmok és ízületek rendszeres igénybevétele gyulladásos bélbetegségek inaktív stádiumában. A betegség kiújulásakor, aktív gyulladás esetén azonban kímélet szükséges.

Külföldi utazás esetén, ha védőoltás szükséges, a kezelőorvossal feltétlenül konzultálni kell. Melegégövi országokban csak saját kezűleg meghámozható gyümölcsöt fogyasszon, kerülje a vízzel megmosott salátákat, zöldségféléket. Kerülje a nem palackozott italokat és ne használjon jégkockát.

Erős napfény nem ajánlott, különösen Salazopyrin vagy Ciprobay szedésekor. Alkohol fogyasztása általában nem ajánlott, különösen Klion kezelés esetén.

A dohányzás kifejezetten káros és annak ellenére sem javasolt, hogy az elmúlt néhány évben leírták a nikotin előnyös hatását tapasz formájában.

Erős hasmenéskor a gyógyszerek szedésén kívül segíthet állapotán, ha kerüli a tejet, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, a héjas és magvas kompótokat és dzsemeket, erősen cukrozott vagy hűtött italokat. A Bilagitot sokan használják teltségérzés, puffadás esetén és nem tudják, hogy hashajtó hatású, ezért kerülendő.

Székrekedés esetén csak akkor használjon hashajtót, akkor fogyasszon rostos ételeket, korpát, ha kikérte orvosa véleményét. A korpát mindig sok folyadékkal fogyassza. Reggeli előtt igyon meg 1-2 pohár vizet vagy gyümölcslevet. Napi folyadékfogyasztását emelje 2 literre. A folyadékbevitel akkor kielégítő, ha a vizelet színe világossárga. A székelési ingernek tegyen eleget. Több mozgás (lépcsőnjárás, séta, torna) elősegíti a bélműködést.

A munkaképesség csökken a betegség aktivitása idején. Számítani kell tehát arra, hogy krónikus gyulladásos bélbetegség esetén bizonyos periódusokban, munkakörtől függetlenül betegállomány szükséges. A nyugalom és a pihenés éppúgy hozzátartozik a kezeléshez, mint a gyógyszer vagy a diéta. Ritkán szükséges a munkakör megváltoztatása vagy rokkantosítás (például kezelésre nem reagáló, súlyos tünetek).

Műtét esetén a betegnek tudnia kell, hogy csaknem minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatja. Sikeres műtét megszabadítja a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, a rákos elfajulástól való félelem, az állandó kezelés és a vizsgálatok terhétől. Keresse olyanok ismeretséget és társaságát. akik hasonló műtéten már átestek. A betegség lefolyását, szövődményeit, kimenetelét illetően nagy jelentősége van annak, hogy a beteg hogyan viszonyul betegségéhez, orvosához. Fegyelmezett, együttműködő magatartás, a lehetőségekhez képest normális életvitel, a mindennapos élettel és a többi emberrel való szoros kapcsolat a tartós tünetmentességet, az eredményes gyógykezelést elősegítik.

Családalapítás, terhesség, házasélet

A colitis ulcerosában szenvedő nő problémamentes szülésre és ép egészséges gyermekre számíthat. Helyes, ha a fogamzás a betegség nyugvó stádiumában történik. A betegség családon belül ismétlődhet, de az öröklődés nem bizonyítható. A terhesség alatt a betegnek szednie kell gyógyszereit, mert a legkárosabb a magzatra az anya betegségének fellángolása. Több évtizedes tapasztalat alapján a Salazopyrin bizonyítottan ártalmatlan a terhesség, szülés, szoptatás ideje alatt. A többi szalicilsav-készítmény (Dipentum, Salofalk, Pentasa) adásáról a terhesség ideje alatt a kezelőorvos dönt a előny-kockázat gondos mérlegelésével. Szoptatás alatt azonban ezek a készítmények nem szedhetők. Szükség esetén kortikoszteroid, Imuran adására is sor kerülhet terhességben.

Nem kívánatos terhesség elkerülésére (esetleg a gyógykezelés vagy a betegség aktivitása miatt) javasolt a fogamzásgátlás. Sajnos a két legkorszerűbb módszer, a tabletta és a spirál nem alkalmazható mindig gyulladásos bélbetegségben, ezért a kezelőorvosnak és a nőgyógyásznak közösen kell megválasztania a terhesség elleni védekezés legalkalmasabb módját.

A menstruáció elmaradhat gyulladásos bélbetegségben terhesség nélkül is, a betegség aktivitásának következtében vagy az alkalmazott gyógyszerek, például kortikoszteroidok hatására. Ilyen esetekben a hormonkezelés nem szükséges, a havi ciklus helyreáll a betegség javulásával, a gyógyszer elhagyásával párhuzamosan. A nemzőképesség zavara esetén a beteg kérjen tanácsot kezelő orvosától. Lehetséges, hogy a gyógyszerek megváltoztatásával a panasza megszüntethető. Szexuális aktivitás mérséklése javasolt a betegség tüneteinek fellobbanása idején, mert a hasi vérbőség a bélgyulladást fokozhatja.

 

MINÉL INKÁBB URALJA VALAKI A BETEGSÉGET, AZ ANNÁL KEVÉSBÉ URALJA ŐT!

Diéta, receptek

fejlesztés alatt

World IBD Day 2012 MCCBE MCCBE
#