Hasi és kismedencei CT

Ha Önnek CT vizsgálatra van időpontja

A vizsgálatra való előkészület mindenhol egységes, de kórházanként eltérő szokások lehetnek!

  • a vizsgálatra éhgyomorra kell menni, ha délutáni időpontja van, akkor 4 órával előtte lehet enni, de keveset.
  • Ha mégis eszik a vizsgálat előtt, akkor a vénásan beadott kontrasztanyag erős hányingert, hányást okozhat.
  • a vizsgálatkérő lapon szereplő időpontot jól nézze meg, napot-órát, és a megadott időpont előtt fél- egy órával illik érkezni
  • ha Ön cukorbeteg, és Merckformin tartalmú gyógyszert szed rá, akkor azt a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni, ellenkező esetben nem kaphat a vizsgálathoz kontrasztanyagot
  • friss vesefunkciós eredményre minden esetben szükség van, (ez kórházanként eltérő lehet) hivatalosan egy hónapnál nem régebbi eredményt fogadnak csak el, de van olyan helyet, ahol két hétnél nem lehet régebbi az eredmény. Ha a kezelőorvos nem kért vérvételt, akkor erről Önnek kell gondoskodnia, a háziorvos ad beutalót karbamid, kreatinin és eGFR értékeket kell ellenőrizni. A vizsgálat során beadott jód tartalmú anyagot a vese választja ki, ha nem megfelelő a veseműködés, a kontrasztanyag nem ürül ki a szervezetből. Esetenként a kezelőorvos rendelkezhet úgy, hogy mégis kell a kontrasztanyag, a vizsgálat után infúziós kezeléssel elősegíthető a kiürülés
  • ha Önnek pajzsmirigy túlműködése van, a vizsgálat előtt 3 hónapnál nem régebbi endokrinológiai javaslat szükséges a kontrasztanyag beadáshoz. A vénás kontrasztanyag  jódot tartalmaz, a túlműködő pajzsmirigy „felveszi” a jódot és napokon belül hyperthyreosisos krízishez vezethet.
  • ha Ön már kapott kontrasztanyagot és bármilyen allergiás reakció lépett fel, azt minden esetben említse meg a vizsgálatot végző asszisztensnek
  • koponya, mellkas, has, kismedence, és különböző végtagi angiográfiás vizsgálatokat végzünk, nem minden régiónak azonos az előkészülete. Folyadékot inni kizárólag a hasi és kismedencei vizsgálatokhoz szükséges, de csakis az asszisztens által kiadott mennyiséget. 
  • Bélbetegek esetében a leggyakoribb vizsgálat a hasi enterográfia, amelynél meghatározott mennyiségű folyadékot meghatározott idő alatt kell meginni, a beleket egyenletesen kell feltölteni. Ez általában 1,5-2 liter, és 1-1,5 óra alatt kell meginni. Vigyázat! A folyadék hashajtó hatású.
  • A vizsgálóasztalon vénás kontrasztanyagot is adnak be, amivel gyulladás, tályog…stb kimutatható.

Az összefoglalót készítette: Mátrahegyi Ildikó (Országos Korányi Intézet- CT labor)
Megjelenés: 2018. február 3.
Utolsó frissítés: 2022. december 13.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2023 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.