A vastagbél fekélyes gyulladása ismeretlen eredetű krónikus betegség, melynek jellemzője a jó és rossz periódusok váltakozása. A diétát a beteg állapotának megfelelően kell alkalmazni.
A gyakori, esetenként véres hasmenés miatt a szervezet sok tápanyagot veszít, ezért a Colitisben szenvedők többsége testileg, fizikailag leromlott így:
A diéta célja:
- az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- a beteg kondíciójának javítása /ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával/
A diéta lényege:
- energia- és fehérjegazdag
- natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
- zsírszegény
- durvarost mentes
- tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
- gyakori kis étkezések
A diéta összeállításánál figyelembe kell venni:
- a beteg állapotát
- egyéni érzékenységét
- ízlését
Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs (szűkületnél nyákleves formában), főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea stb. Édesítésre kevés mézet használhatunk.
A tünetek enyhülésekor a diéta bővíthető:
- fiatal állatok sovány húsával
- Ajánlott: zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
- zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
- tojással
A diéta jellemzői:
Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk /pl. burgonya, rizs, pékáruk, péksütemények, stb./
A fehérjegazdagság elérhető dúsítással - tápszerek, sovány tejpor (erős hasmenésnél ne alkalmazzuk), tojásfehérje ételekhez való keverésével - illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. sovány húsok, sovány tejtermékek /sajt, túró/, tojás, máj.
Az egyszerű cukrok - natív cukrok fogyasztása fokozza a bélmotilitást, ezért aktív szakaszban ezeket kerülni kell /pl. cukor, méz, jam /.
A zsírszegénység azért fontos, mert mind a növényi, mind az állati eredetű zsiradékok fokozzák a bélmozgást. Gyakran ezek emésztése sem tökéletes, így a széklet nagy mennyiségű zsírt tartalmaz.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket nem alkalmazzuk, helyettük a zsenge, finom rostozatú zöldségeket használjuk.
Az étrend tejmentes, ha a beteg nem tolerálja ilyen esetben a bélrendszer a tejcukrot nem tudja lebontani, és ez hasmenést okoz. A betegek egy részénél nem okoz panaszt a savanyított tejtermékek fogyasztása.
A megnövekedett energia és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, de kis mennyiségű táplálék fogyasztása.
Székletfogó és bélnyálkahártya nyugtató hatása miatt különösen ajánlott bizonyos nyersanyagok fogyasztása:
- kollagén: aszpik, zsiradékmentes kocsonya
- pektin: alma, birsalma, sütőtök, sültalma, gyümölcskocsonya, sárga- és fehérrépa
- keményítő: burgonya, rizs, búzadara, liszt, nyákfőzetek
- banán
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
- hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás /hús és zöldség együtt/, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
- sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
- ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:
Húsok, húskészítmények:
Ajánlott: sovány húsok - sertés, marha, pulyka, csirke, hal, borjú, házinyúl, galamb, sovány felvágottak - gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfi virsli
Nem ajánlott: zsíros húsok, belsőségek, kivétel máj, hízott szárnyasok - kacsa, liba, tyúk, füstölt húsok és húskészítmények, zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék
Tej, tejtermékek:
Ajánlott: savanyított tejtermékek - kefirt, joghurt, túró, sovány sajtok - Óvári, Tenkes, Túra, Köményes, egyéb light kockasajtok
Nem ajánlott: tej (egyéni tolerancia függvényében), zsíros sajtok, füstölt sajtok, tejföl, tejszín
Zöldség- és főzelékfélék:
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni, zöldbab, zöldborsó - ez a kettő passzírozva
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka
Gyümölcsök:
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, dinnye (mag nélkül)
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres szőlő, datolya, füge, mazsola, körte, narancs, mandarin, grapefruit
Gabonaipari és édesipari termékek:
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, makaróni, spagetti, 4-6 tojásos tészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények - rozskenyér, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér
Tojás:
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak, ételkészítéshez
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta
Italok:
Ajánlott: tea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, paradicsomlé, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok (egyéni tolerancia függvényében)
Fűszerek:
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, citromlé, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor majoránna, bazsalikom
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek - torma, mustár, bors, erőspaprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma
Zsiradékok:
Ajánlott: növényi eredetű zsiradékok - olaj, margarin, csökkentett zsírtartalmú készítmények - vajkrém, kókusz vagy pálmaolajjal dúsított margarin /középhosszú zsírsavláncolat/
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok - sertés és baromfizsír, tepertő, szalonna, olajos magvak - tökmag, napraforgómag, dió, mogyoró, mandula, mák
Készítették: Tátrai Lászlóné (Ica), Fekete Krisztina, Molnár Andrea dietetikusok