Colitis Ulcerosa diétás kezelése

A vastagbél fekélyes gyulladása ismeretlen eredetű krónikus betegség, melynek jellemzője a jó és rossz periódusok váltakozása. A diétát a beteg állapotának megfelelően kell alkalmazni.

A gyakori, esetenként véres hasmenés miatt a szervezet sok tápanyagot veszít, ezért a Colitisben szenvedők többsége testileg, fizikailag leromlott így:

A diéta célja:

  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása /ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával/

A diéta lényege:

  • energia- és fehérjegazdag
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • gyakori kis étkezések

A diéta összeállításánál figyelembe kell venni:

  • a beteg állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését

Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs (szűkületnél nyákleves formában), főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea stb. Édesítésre kevés mézet használhatunk.

A tünetek enyhülésekor a diéta bővíthető:

  • fiatal állatok sovány húsával
  • Ajánlott: zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
  • zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
  • tojással

A diéta jellemzői:

Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk /pl. burgonya, rizs, pékáruk, péksütemények, stb./

A fehérjegazdagság elérhető dúsítással - tápszerek, sovány tejpor (erős hasmenésnél ne alkalmazzuk), tojásfehérje ételekhez való keverésével - illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. sovány húsok, sovány tejtermékek /sajt, túró/, tojás, máj.

Az egyszerű cukrok - natív cukrok fogyasztása fokozza a bélmotilitást, ezért aktív szakaszban ezeket kerülni kell /pl. cukor, méz, jam /.

A zsírszegénység azért fontos, mert mind a növényi, mind az állati eredetű zsiradékok fokozzák a bélmozgást. Gyakran ezek emésztése sem tökéletes, így a széklet nagy mennyiségű zsírt tartalmaz.

A durva rostozatú zöldfőzelékeket nem alkalmazzuk, helyettük a zsenge, finom rostozatú zöldségeket használjuk.

Az étrend tejmentes, ha a beteg nem tolerálja ilyen esetben a bélrendszer a tejcukrot nem tudja lebontani, és ez hasmenést okoz. A betegek egy részénél nem okoz panaszt a savanyított tejtermékek fogyasztása.

A megnövekedett energia és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, de kis mennyiségű táplálék fogyasztása.

Székletfogó és bélnyálkahártya nyugtató hatása miatt különösen ajánlott bizonyos nyersanyagok fogyasztása:

  • kollagén: aszpik, zsiradékmentes kocsonya
  • pektin: alma, birsalma, sütőtök, sültalma, gyümölcskocsonya, sárga- és fehérrépa
  • keményítő: burgonya, rizs, búzadara, liszt, nyákfőzetek
  • banán

Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:

  • hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás /hús és zöldség együtt/, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
  • sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
  • ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.

Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!

Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:

 

Húsok, húskészítmények:

Ajánlottsovány húsok - sertés, marha, pulyka, csirke, hal, borjú, házinyúl, galamb, sovány felvágottak - gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfi virsli

Nem ajánlott: zsíros húsok, belsőségek, kivétel máj, hízott szárnyasok - kacsa, liba, tyúk, füstölt húsok és húskészítmények, zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék

Tej, tejtermékek:

Ajánlottsavanyított tejtermékek - kefirt, joghurt, túró, sovány sajtok - Óvári, Tenkes, Túra, Köményes, egyéb light kockasajtok

Nem ajánlott: tej (egyéni tolerancia függvényében), zsíros sajtok, füstölt sajtok, tejföl, tejszín

Zöldség- és főzelékfélék:

Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni, zöldbab, zöldborsó - ez a kettő passzírozva

Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka

Gyümölcsök:

Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, dinnye (mag nélkül)

Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres szőlő, datolya, füge, mazsola, körte, narancs, mandarin, grapefruit

Gabonaipari és édesipari termékek:

Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, makaróni, spagetti, 4-6 tojásos tészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács

Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények - rozskenyér, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér

Tojás:

Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak, ételkészítéshez

Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta

Italok:

Ajánlott: tea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, paradicsomlé, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok

Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok (egyéni tolerancia függvényében)

Fűszerek:

Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, citromlé, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor majoránna, bazsalikom

Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek - torma, mustár, bors, erőspaprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma

Zsiradékok:

Ajánlott: növényi eredetű zsiradékok - olaj, margarin, csökkentett zsírtartalmú készítmények - vajkrém, kókusz vagy pálmaolajjal dúsított margarin /középhosszú zsírsavláncolat/

Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok - sertés és baromfizsír, tepertő, szalonna, olajos magvak - tökmag, napraforgómag, dió, mogyoró, mandula, mák


Készítették: Tátrai Lászlóné (Ica), Fekete Krisztina, Molnár Andrea dietetikusok

 

 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2024 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.