Crohn betegség diétás kezelése
A bélfal valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladást nevezzük Crohn betegségnek. Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig.
Fontos szabálynak kell tekinteni, hogy az étrend összetételét mindig a beteg aktuális állapotához kell igazítani! Heveny szakaszban legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan /az emésztőrendszer megkerülésével/, majd az elemi diéta alkalmazásával történik. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozognak.
A diéta célja:
- az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- a beteg kondíciójának javítása /ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával/
A diéta lényege:
- energia- és fehérjegazdag
- natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
- zsírszegény
- durvarost mentes
- tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
- gyakori kis étkezések
A diéta összeállításánál figyelembe kell venni:
- a beteg állapotát
- egyéni érzékenységét
- ízlését
Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs (szűkületnél nyákleves formában), főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea stb. Édesítésre kevés mézet használhatunk.
A tünetek enyhülésekor a diéta bővíthető:
- fiatal állatok sovány húsával
- zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
- zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
- tojással
A diéta jellemzői:
- energiaszükséglet: 40-50 kcal/ttkg /210-240 KJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva
- fehérjeszükséglet: 1, 5-2 gr/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva
- zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel
- szénhidrátszükséglet: 6-8 gr/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény (akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt /méz, jam, cukor/ míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók /zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi táblázatnak megfelelően/
- tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miatt
- vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető
- oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt
- élelmi rostok: vízoldékony élelmi rostok növelése /alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa/, nem vízoldékony /durva rostok/ formáinak csökkentése (különösen szűkület esetén),
- vérszegénység: befolyásolására esetenként gyógyszeres kiegészítés szükséges
- fűszerek: erős, izgató fűszerek mellőzése
- egyén tűrőképesség: nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképességek miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete és figyelembe vétele
- enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális /szondával/ vagy parenterális /az emésztőrendszer megkerülésével/ táplálásra van szükség
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
- hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás /hús és zöldség együtt/, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
- sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
- ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:
Húsok, húskészítmények:
Ajánlott: sovány húsok /fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány/, sovány felvágottak /gépsonka, sonkaszalámi, pulyka- és baromfi virsli, párizsi, szafaládé/
Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok /kacsa, liba/, zsíros, fűszeres felvágottak /olasz, vadász, fokhagymás/, szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj
Tej, tejtermékek:
Ajánlott: savanyított tejtermékek /kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak/, sovány sajtok /Túra, Tenkes, Óvári, Köményes, egyéb light kockasajtok/, sovány túró
Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok
Zöldség- és főzelékfélék:
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkíni, sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva)
Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazbab, lencse, sárgaborsó, szója
Gyümölcsök:
Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok nélkül)
Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök - málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres -, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak - dió, mandula, mogyoró stb.
Gabonaipari és édesipari termékek:
Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa, 4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna, kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták, palacsinták
Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó
Zsiradékok:
Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú margarinok (a dobozos Liga és a Delma light margarinok tejcukor mentesek), olajok
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek
Tojás:
Ajánlott: napi 1 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez
Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta
Fűszerek:
Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek – chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors, fokhagyma, vöröshagyma
Italok:
Ajánlott: tea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, koffeinmentes tea
Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok
Készítették: Tátrai Lászlóné (Ica), Fekete Krisztina, Molnár Andrea dietetikusok