Crohn betegség diétás kezelése

A bélfal valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladást nevezzük Crohn betegségnek. Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig.

Fontos szabálynak kell tekinteni, hogy az étrend összetételét mindig a beteg aktuális állapotához kell igazítani! Heveny szakaszban legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan /az emésztőrendszer megkerülésével/, majd az elemi diéta alkalmazásával történik. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozognak.

A diéta célja:

  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása /ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával/

A diéta lényege:

  • energia- és fehérjegazdag
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • gyakori kis étkezések

A diéta összeállításánál figyelembe kell venni:

  • a beteg állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését

Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs (szűkületnél nyákleves formában), főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea stb. Édesítésre kevés mézet használhatunk.

A tünetek enyhülésekor a diéta bővíthető:

  • fiatal állatok sovány húsával
  • zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
  • zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
  • tojással

A diéta jellemzői:

  • energiaszükséglet: 40-50 kcal/ttkg /210-240 KJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva
  • fehérjeszükséglet: 1, 5-2 gr/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva
  • zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel
  • szénhidrátszükséglet: 6-8 gr/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény (akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt /méz, jam, cukor/ míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók /zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi táblázatnak megfelelően/
  • tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miatt
  • vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető
  • oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt
  • élelmi rostok: vízoldékony élelmi rostok növelése /alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa/, nem vízoldékony /durva rostok/ formáinak csökkentése (különösen szűkület esetén),
  • vérszegénység: befolyásolására esetenként gyógyszeres kiegészítés szükséges
  • fűszerek: erős, izgató fűszerek mellőzése
  • egyén tűrőképesség: nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképességek miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete és figyelembe vétele
  • enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális /szondával/ vagy parenterális /az emésztőrendszer megkerülésével/ táplálásra van szükség

Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:

  • hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás /hús és zöldség együtt/, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
  • sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
  • ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.

Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!

Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:

 

Húsok, húskészítmények:

Ajánlottsovány húsok /fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány/, sovány felvágottak /gépsonka, sonkaszalámi, pulyka- és baromfi virsli, párizsi, szafaládé/

Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok /kacsa, liba/, zsíros, fűszeres felvágottak /olasz, vadász, fokhagymás/, szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj

Tej, tejtermékek:

Ajánlottsavanyított tejtermékek /kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak/, sovány sajtok /Túra, Tenkes, Óvári, Köményes, egyéb light kockasajtok/, sovány túró

Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok

Zöldség- és főzelékfélék:

Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkíni, sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva)

Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazbab, lencse, sárgaborsó, szója

Gyümölcsök:

Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok nélkül)

Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök - málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres -, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak - dió, mandula, mogyoró stb.

Gabonaipari és édesipari termékek:

Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa, 4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna, kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták, palacsinták

Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó

Zsiradékok:

Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú margarinok (a dobozos Liga és a Delma light margarinok tejcukor mentesek), olajok

Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek

Tojás:

Ajánlott: napi 1 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez

Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta

Fűszerek:

Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom

Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek – chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors, fokhagyma, vöröshagyma

Italok:

Ajánlott: tea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, koffeinmentes tea

Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok


Készítették: Tátrai Lászlóné (Ica), Fekete Krisztina, Molnár Andrea dietetikusok

 

 

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.