Az tudatosabb IBD betegek kevésbé hajlamosak a fellángolásokra

A kutatók megpróbálnak olyan fejlesztéseket kitalálni, melyek ösztönzik a betegeket a kezelésben való aktív részvételre, mert ezzel segíthetnek jobb eredményeket elérni.

A tudatos beteget úgy definiálhatjuk, hogy érti, hogy hol a helye az egészségügyi folyamatban és megvan a tudása, képessége és magabiztossága ahhoz, hogy kézben tartsa az egészségét, mondta Edward Barnes, MD, MPH, a North Carolina, Chapel Hill egyetem gasztroenterológiai és hepatológiai osztályának orvostudományi adjunktusa prezentációja alatt. Ez az IBD-ben viszonylag új koncepció, “lényege, hogy az egyén képes arra, hogy önállóan cselekedjen és kézben tartsa a saját egészségügyi ellátását.”

A betegek saját kezelésükben való aktív részvételének mértéke sok krónikus betegségben összefüggést mutat a javuló egészségügyi mutatókkal, jobb betegtapasztalatokkal, a magasabb pontszámot elérő életminőség-mutatókkal, illetve az alacsonyabb egészségügyi költségekkel -nyilatkozta Barnes. Annak ellenére, hogy IBD-ben ezt még nem vizsgálták alaposan, látszik, hogy az IBD betegeknek egyre nagyobb igényük van arra, hogy részt vehessenek a kezelésükben, fűzte hozzá.

Annak érdekében, hogy eldöntsék, a betegek kezelésükkel kapcsolatos aktivitása hatással van-e IBD esetén a remisszióra, Barnes és kollégái lefolytattak egy properspektív tanulmányt 1486 résztvevővel (átlagéletkor 43,8 év; 74% nő) a Crohn’s and Colitis Foundation közreműködésével, akik kitöltöttek egy Beteg Aktivitás Felmérést – itt az aktivitás nem a betegségre utal, hanem az egyén kezelése iránt tanúsított érdeklődésére ill. aktív részvételére –, ami egy 13 kérdésből álló validált kérdéssor, ez után 6-12 hónapig követték őket.

A Beteg Aktivitás Felmérés a betegeket 4 aktivitási szintre osztja, melyen a 3-as és a 4-es szint „magas”-nak felel meg.
1. a beteg hisz benne, hogy az aktív részvétel fontos;
2. a beteg rendelkezik a cselekvéshez szükséges magabiztossággal és tudással;
3. a beteg aktívan részt vesz kezelésében;
4. a beteg tartja a helyes irányt

Összességében a vizsgált betegek 73%-a vett részt a végső elemzésben (65% Crohn, 35% Colitis ulcerosa; median követés, 189 nap). A megfigyelt időszakban a betegek 63%-a volt remisszióban.

Barnes és kollégái úgy találták, hogy az aktívabb betegek nagyobb eséllyel voltak klinikai remisszióban a megfigyelt időszakban. A kutatás során az edukáltság és egyéb befolyásoló tényezők hatását kiigazították. A talált összefüggés mindkét betegség, a Crohn (adjusted odds ratio [aOR] = 1.6; 95% CI, 1-2.57) és a Colitis ulcerosa (aOR = 2.23; 95% CI, 1.19-4.15) szempontjából is szignifikáns volt.

A megfigyelt időszakban a Crohn betegek 71%-a volt remisszióban a magas aktivitású betegek körében, szemben az alacsony aktivitású betegek 62%-ával. Eközben a Colitis ulcerosa betegek körében ez az arány 54% és 34% volt.

Barnes és kollégái arra is felfigyeltek, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek az iskolázottsága kevesebb volt, mint 12 osztály, szignifikánsan alacsonyabb volt a valószínűsége annak, hogy magas betegaktivitást mutassanak, szemben a magasabb iskolázottságúakkal. A nem fehér emberek között szintén alacsonyabb volt a betegaktivitás, de a kiigazított modelben ez nem volt szignifikáns, - Barnes megjegyezte.
 
„A beteg szerepvállalása úgy tűnik, hogy befolyásolja a betegség lefolyását Crohn és Colitis ulcerosa esetén is, de ez az összefüggés hangsúlyosabb Colitis ulcerosa-ban, mint Crohn betegségben.” - mondta Barnes.

Tekintettel arra, hogy a betegaktivitás fokozásáért tett személyre szabott beavatkozások más krónikus betegségekben az eredmények javulását eredményezték, az IBD-s paciensek betegaktivitásának fejlesztésére való törekvések is eredményezhetnek sikeresebb kezelést, fűzte hozzá. – írta Adam Leitenberger

Fordította: Sipos Tamás, Polgár Dávid

Forrás: Healio

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2024 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.