Javaslat IBD betegeknek Covid védőoltással kapcsolatban

Kedves gyulladásos bélbetegségben szenvedő beteg!

Bizonyára Ön is szenved a coronavírus járvány és az annak megfékezésére hozott korlátozások miatt és talán Ön is várta már, hogy mikor érkezik meg a védőoltás. Jelenleg a Pfizer RNS alapú (hírvívő nukleinsav) COVID oltása érhető el Magyarországon. Ez egy új, nagyon modern technológia, melyet rövid idő alatt széles körben kipróbáltak. Amikor tesztelték, 20.000 embernek adták be és hatékonynak bizonyult (95% feletti védettséget eredményezett). Természetesen szorosan követték az oltottakat és dokumentálták a mellékhatásokat – jelentős probléma nem volt. Igaz azonban, hogy ebben a betegcsoportban nem voltak immunbetegek, illetve immunrendszert módosító szereket szedők. Az oltás utáni reakciók enyhék voltak (enyhe fájdalom az oltás helyén), túlérzékenységi reakció nagyon ritkán alakult ki és könnyen kezelhető volt.

Azóta több millió ember kapott oltást, ezekben az esetekben már nem volt olyan szoros a követés, köztük biztosan volt már Crohn beteg vagy colitises is, biztosan gyűjtik az adatokat ebben a betegcsoportban is.

A szakmai szervezetek a hatásmechanizmus alapján biztonságosnak ítélik az oltást. A járvány legyőzésére egyetlen lehetőség van: a védőoltás. Rendelkezésre áll egy (várhatóan több is be fog jönni hazánkba) hatékony és biztonságos védőoltás, melyet be kell adatni. Amennyiben mindenki így gondolkozik, pár hónap múlva kiléphetünk maszk nélkül az utcára és elmehetünk éttermembe, moziba. Ha a többség nem látja ezt be, még évekig élhetjük a „karantén életet”

Mindezek alapján javasoljuk a védőoltás beadását.

Ha több lesz, melyiket? - Bármelyiket, amelyek megfelelnek a szigorú európai regisztrációs folyamatoknak és alkalmazási engedélyt nyernek az Európai Únióban.

 

Professzor Dr. Molnár Tamás a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke,
Dr. Palatka Károly az MGT Colon Szekció elnöke
Dr. Miheller Pál, egyetemi docens

 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2024 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.