Adózás - Fontos dátumok 2024

1) Személyi kedvezmény
2023-ben a minimálbér (232.000) egyharmadának száz forintra kerekített összegével (77.300 Ft) lehet csökkenteni az adóalapot és ennek a 15%-a az adó összege: 11.595 Ft havonta, vagyis 139.140 Ft egy évre.
2024-ben a minimálbér (266.800) egyharmadának száz forintra kerekített összegével (88.900 Ft) lehet csökkenteni az adóalapot és ennek a 15%-a az adó összege: 13.335 Ft havonta, vagyis 160.020 Ft egy évre.

A kedvezményről bővebben az „Szja-adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetben lehet olvasni.

  • Azon betegtársak, akik a súlyos fogyatékosság adókedvezményt évközben érvényesítették (minden hónapban bérszámfejtésre került), nincs teendőjük az SZJA bevallással. Erre az évre is le kell adni a nyilatkozatot.
  • Azok a betegtársak, akik az adókedvezményt utólagosan az adóbevallásban szokták visszaigényelni, nagyon figyeljenek a határidőkre!


2) 1% felajánlás (MCCBE
adószám: 18232819-1-41)

Ne felejtsétek el az MCCBE részére felajánlani az adó 1%-ot. Segédletet megtaláljátok a honlapunkon.


3) Dátumok, határidők

Január 31-ig: A munkáltató, a kifizető ki kell adja a magánszemélynek az összesített igazolást (23M30).

Február 15-ig: A kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélynek.

Március 15-től: A KAÜ azonosítóval rendelkező magánszemélyek megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet.

Március 18-ig: KAÜ azonosítóval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető. Részletekért kattints ide.

Április 30..-ig: A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak a KAÜ azonosítóval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
A NAV postán küld értesítést azoknak a KAÜ azonosítóval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 18-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

Május 21.-ig: A 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.


Forrás: https://nav.gov.hu/szja
Szerző: MCCBE (Rácz Rita)
Publikálva: 2024.01.22.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2024 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.