IBD Világnap 2021

Idén az IBD világnapja alkalmából az MCBBE csatlakozva az EFCCA kampányához, az IBD és jóllét témáját helyezi előtérbe.

Miért IBD és jóllét?

A krónikus és gyakran fájdalmakkal járó betegségekkel való együttélés a mentális egészségünkre, érzelmi jóllétünkre is kihathat. Kihívást jelenthet a Crohn-betegség és Colitis-ulcerosa fizikai tünetei mellett megfelelően kezelni a stresszt, aggódást, depressziót és szorongást, amely a betegség mellett felléphet.

Ismertek azon témák, amelyek a mindennapokban nehézséget okoznak az IBD-seknek, ezek a következőkhöz kapcsolódnak:

- IBD és intimitás

- szociális és munkahelyi kapcsolatok

- társadalmi elszigetelődés

 

IBD és intimitás

Magánéletünk a legjobb időkben is kihívásokkal járhat együtt, ha ehhez egy olyan krónikus állapot is társul, mint az IBD, ezen kihívások még nehezebbé válhatnak fizikailag és érzelmileg is. Az IBD miatt megjelenhet feszengés, szégyenérzet, önbizalomhiány, testképünkkel kapcsolatos bizonytalanság, melyek mind negatív módon befolyásolhatják kapcsolatainkat. Az IBD betegek különösen óvatossá válhatnak az érzelmi közeledésben, párkapcsolat kezdeményezésében.

Az EFCCA egyik korábbi felmérése alapján a több, mint 6000 válaszadó 40%-a jelezte azt, hogy akadályozottnak érzi magát az intim kapcsolatok kialakításában. A kampány során további anyagokat fogunk megosztani ebben a témakörben is, érdemes lesz követni az MCCBE facebook oldalát és honlapját.

Mit jelent a jóllét?

A "jóllét" kifejezést többféleképpen értelmezhetjük, magában foglalja az egészségi állapotunk érzékelését, gazdasági helyzetünket, boldogságszintünket és a mindennapi élet további aspektusait.

Egyfajta kombinációja az egészségi, mentális, érzelmi és szociális helyzetünknek, szorosan kapcsolódik az élettel való elégedettséghez. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a jóllét az, ahogy érzel magaddal és az életeddel kapcsolatban.

 

Gyakran látjuk, hogy az IBD-ben szenvedők nem igazán mondják el a történetüket.

Emögött különböző okok lehetnek...

Lehet, hogy fájdalommal élnek, és azt gondolják, hogy ez csak a betegség része?

Lehet, hogy rosszul érzik magukat az önképük miatt, de nem beszélnek róla? 

Lehet, hogy bár jó orvosi leleteik vannak, de életminőségük mégis gyenge? 

 

Tudatosságnövelő kampányunkkal párbeszédet akarunk kezdeni a betegség pszichológiai aspektusairól is. A május 19-ig tartó közösségi média tudatosságnövelő kampány révén betekintést akarunk nyújtani abba, hogy milyen IBD-vel élni.

A #tordmegacsendet, #ibdvilagnap2021, #breakthesilence és #worldibdday2021 hashtagek alatt meg akarjuk mutatni a világnak, hogy mit érez valójában egy IBD-ben szenvedő ember.

Miután megkezdtük a párbeszédet, hallatni akarjuk a hangunkat és a főbb pontokat az egészségügyi szolgáltatók és további szereplők elé szeretnénk terjeszteni, hogy közösen olyan megoldásokat találjunk, amelyek érdemben befolyásolják az emberek életminőségét.

 

Meséld el a történeted!

Szeretnénk hallani rólad! Beszéld ki!

Hogyan hat rád a betegség? Melyek azok a „maszkok”, amelyeket naponta viselsz? Hogy érzed magad valójában? Vannak olyan dolgok, amelyekről úgy érzed, szívesen beszélnél orvosoddal, de úgy is érzed, hogy nincs elég idő, vagy nem tűnik fontosnak? 

A történet összesen legyen 350-500 szó körül, egy fényképpel (vagy maximum 3 perces videóval). A beküldött anyagokat (fotó/videó) megosztanánk az MCCBE közösségi média csatornáin (Facebook és Intstagram).

Történeteiteket május 15-ig várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen!

Hírlevél

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!

Search