Az IBD világnapról

Az IBD világnapot (World IBD Day) öt kontinensen több mint 50 ország betegszervezetei és aktivistái részvételével, a Crohn és Colitis Ulcerosa Egyesületek Európai Szövetségének (EFCCA) koordinálásával 2010 óta tartjuk.

Május 19-én (vagy ahhoz közeli hétvégén), a világ minden pontján több tucat ország rendezvények százait szervezik annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a betegségre és támogatást nyújtsanak az IBD betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe.

Egyesületünk évek óta csatlakozik a nemzetközi kampányhoz, minden évben május 19.-én igyekeztünk olyan rendezvényt szervezni, ahol a betegeknek lehetőségük volt a társaikkal, illetve orvosokkal, dietetikusokkal, sztómaterápiás nővérekkel találkozni és beszélgetni. A korábbi rendezvényekről itt találsz összefoglalót.

2023-ban folytatjuk a 2022-ben elkezdett kampányt: „az IBD kortalan”. A mottót ismét figyelembe vettük  programok kialakításánál, az előadók és az előadások kiválasztásánál. A kampány szlogennel összhangban minden korosztályt szeretnénk megszólítani, előtérbe helyezve, hogy az élet IBD-vel milyen hatással van a különböző korosztályban lévő betegek életére, hogyan befolyásolja az életminőségüket.