IBD világnap – május 19.

Az IBD világnapot (World IBD Day) öt kontinensen több mint 50 ország betegszervezetei és aktivistái részvételével, a Crohn és Colitis Ulcerosa Egyesületek Európai Szövetségének (EFCCA) koordinálásával 2010 óta tartjuk.


Május 19-én, a világ minden pontján több tucat ország rendezvények százait szervezik annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a betegségre és támogatást nyújtsanak az IBD betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe.
A gyulladásos bélbetegség (IBD- Inflammatory Bowel Disease), a bélrendszer krónikus gyulladásával járó Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) összefoglaló neve, Magyarországon közel 45-50 ezer főt, Európában közel 3 millió embert a világon pedig több mint 5 millió főt érint.

Egyesületünk évek óta csatlakozik a nemzetközi kampányhoz, minden évben május 19.-én igyekeztünk olyan rendezvényt szervezni, ahol a betegeknek lehetőségük volt a társaikkal, illetve orvosokkal, dietetikusokkal, sztómaterápiás nővérekkel találkozni és beszélgetni. 2020, 2019, 2018

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem volt lehetőség személyes találkozókra és sajnos most 2021-ben is csak a virtuális térben élvezhetjük egymást társaságát.

A 2021-es kampány témája az IBD és jól-lét, amit a program kialakításánál, az előadók és előadások kiválasztásánál is előtérbe helyeztünk.
A krónikus és gyakran fájdalmakkal járó betegségekkel való együttélés a mentális egészségünkre, érzelmi jóllétünkre is kihathat. Kihívást jelenthet az IBD fizikai tünetei mellett megfelelően kezelni a stresszt, aggódást, depressziót és szorongást, amely a betegség mellett felléphet. Ismertek azok a témák, amelyek a mindennapjainkban nehézséget okozhatnak, mint az intimitás, a szociális és munkahelyi kapcsolatok, társadalmi elszigetelődés.
Részletesebben az alábbi itt tudtok tájékozódni.
Image