Koronavírus tudnivalók a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (IBD) esetén

Javaslat IBD betegeknek Covid védőoltással kapcsolatban

Kedves gyulladásos bélbetegségben szenvedő beteg!

Bizonyára Ön is szenved a coronavírus járvány és az annak megfékezésére hozott korlátozások miatt és talán Ön is várta már, hogy mikor érkezik meg a védőoltás. Jelenleg a Pfizer RNS alapú (hírvívő nukleinsav) COVID oltása érhető el Magyarországon. Ez egy új, nagyon modern technológia, melyet rövid idő alatt széles körben kipróbáltak. Amikor tesztelték, 20.000 embernek adták be és hatékonynak bizonyult (95% feletti védettséget eredményezett). Természetesen szorosan követték az oltottakat és dokumentálták a mellékhatásokat – jelentős probléma nem volt. Igaz azonban, hogy ebben a betegcsoportban nem voltak immunbetegek, illetve immunrendszert módosító szereket szedők. Az oltás utáni reakciók enyhék voltak (enyhe fájdalom az oltás helyén), túlérzékenységi reakció nagyon ritkán alakult ki és könnyen kezelhető volt.

Azóta több millió ember kapott oltást, ezekben az esetekben már nem volt olyan szoros a követés, köztük biztosan volt már Crohn beteg vagy colitises is, biztosan gyűjtik az adatokat ebben a betegcsoportban is.

A szakmai szervezetek a hatásmechanizmus alapján biztonságosnak ítélik az oltást. A járvány legyőzésére egyetlen lehetőség van: a védőoltás. Rendelkezésre áll egy (várhatóan több is be fog jönni hazánkba) hatékony és biztonságos védőoltás, melyet be kell adatni. Amennyiben mindenki így gondolkozik, pár hónap múlva kiléphetünk maszk nélkül az utcára és elmehetünk éttermembe, moziba. Ha a többség nem látja ezt be, még évekig élhetjük a „karantén életet”

Mindezek alapján javasoljuk a védőoltás beadását.

Ha több lesz, melyiket? - Bármelyiket, amelyek megfelelnek a szigorú európai regisztrációs folyamatoknak és alkalmazási engedélyt nyernek az Európai Únióban.

 

Professzor Dr. Molnár Tamás a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke,
Dr. Palatka Károly az MGT Colon Szekció elnöke
Dr. Miheller Pál, egyetemi docens

Kedves Gyulladásos bélbetegségben szenvedő Betegek!

Nem csoda, hogy egy új világjárvány megjelenése mindenkiben félelmet gerjeszt, főleg, akinek krónikus betegsége van és immunmoduláns és/vagy biológiai kezelést kap. Jelenleg nincs semmi adatunk arra, hogy ezek a kezelések hogyan változtatják meg a Covid-19 vírusfertőzés lefolyását.

Összességében ez fertőzés 60 év felett jár súlyos lefolyással, fiatalabbak körében általában enyhe betegségként jelenik meg.  Ez az a tény, ami alapján azt gondolhatjuk, hogy nincs olyan veszély, ami alapján a hatékony terápia leállítását vagy egyéb, biztonságosabbnak gondolt szerre való váltást orvosi szempontból javasolnánk, hiszen ezt nem tesszük meg influenza járvány esetén sem. Természetesen a józan, megfontolt viselkedés, a fertőzésveszélyes helyzetek kerülése, a fokozott higiénés rendszabályok betartása feltétlenül javasolt. Megfontolandó, hogy a tünetmentes betegek, amennyiben nincs feltétlen szükség személyes találkozóra a kezelőorvossal, halasszák vizitjüket későbbi, nyugalmasabb időpontra és telefonon kérjenek e-recept felírást. Ezt természetesen a biológiai terápiák esetében nem lehet megtenni. A 60 év feletti betegek jóval kisebb százalékban részesülnek a fenti terápiákban, nekik javasolható, hogy minél kevesebb időt töltsenek el közösségi helyiségekben. Amennyiben ez nem lehetséges, a veszélyeztetettség mérlegelése és ennek megfelelően esetleges terápia módosítás, kezelés elhalasztása minden esetben egyedi megbeszélést igényel a kezelőorvossal.

Prof. Dr. Molnár Tamás

MGT elnök

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK IBD ESETÉN

Az IBD- Inflammatory Bowel Disease-vel élők jól ismerik a helyzetet, amikor a tünetek miatt otthon kényszerülnek maradni munkahelyükről, az iskolából, vagy nem tudnak elmenni egy vacsorára, esetleg moziba. A koronavírus (COVID-19) terjedésével a megfelelő döntés meghozása még nagyobb kihívássá vált.

 

Fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk. A médiában sokféle információ fellelhető, azonban speciális csoportokra vonatkozó tájékoztatót kevésbé közölnek.

Hiteles forrásnak tekinthetőek az egészségügyi minisztériumok, a WHO, CDC, stb. Magyarországon a kormány által működtetett oldal: https://koronavirus.gov.hu/ és az ott található GYIK https://koronavirus.gov.hu/gyik, friss bejegyzések a https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu Facebook oldalon is.

További ajánlott oldalak:

https://unicef.hu/koronavirus/
https://www.tudokozpont.hu/hirek/koronavirus-leguti-betegek-fokozott-veszelyben

 

Miket kell még figyelembe venni az IBD betegeknek?

Az immunrendszerre ható biológiai szerek vagy azok biohasonlói, anti-TNF szerek (adalimumab, infliximab, cetrolizumab, golimumab) - pl. Remicade, Inflectra, Humira, Simponi, Cimzia, Idacio, Amgevita, Remicade, Zessly), az immunmodulátorok (Imuran, Sandimmun) JAK blokkolók (tofacitinib) - Xeljanz) és a IL-12,23 antagonisták (ustekinumab) – pl. Stelara vagy a szteroid készítmények (Medrol, Prednisolon) szedése esetén a fertőződés kockázata fokozott, immunszupresszáns hatásúak, azonban fontos figyelembe venni az alábbiakat:

 • Az esetleges változtatásokat mindig egyénileg kell mérlegelni a fennálló fertőzés rizikó, valamint az IBD relapszus, progresszió veszély mértékének figyelembevételével
 • Egyeztessen a kezelőhellyel, azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e kiemelt óvintézkedéseket végeznie terápiája miatt
 • Lehetőleg kerülje a tömeget és különösen az ismerten fertőzött területeket
 • Amennyiben lehetősége van, távmunkában otthonról dolgozzon
 • Kerülje a tömegközlekedés használatát

Egyéb gyógyszer nem javasolt orvosi részről az interneten terjedő pl. DELAGIL 250 mg tabletta sem!

 

Honnét tudhatom, hogy az immunrendszerem gyenge?

Az immunszupresszió vagy gyengült immunrendszer fogalmak alatt azt értjük, amikor a szervezet nem tud megfelelő módon védekezni kórokozókkal szemben. Az immunrendszer több okból is lehet gyengébb, többek között gyógyszerek miatt, műtétek után, genetikai okból, krónikus betegség esetén, valamint a korunk is befolyásolja. Ezek közül az IBD-vel élőknél akár több is fennálhat, így lehet gyengébb az immunrendszerük, azonban ez nem törvényszerű, hiszen a betegek, különbözőek és különböző kezeléseket kapnak. Gyógyszereiről, egészségi állapotáról és a szükséges óvintézkedésekről kezelőorvosával egyeztethet.

 

Kontrollvizsgálatok

Amennyiben kezelőorvosa vérvételt vagy valamilyen vizsgálatot javasolt, a tervezett előjegyzés szerint egyeztessen a kezelőhellyel. A mai (2020.03.11.) tájékoztatás szerint, azt kérik ne keresse fel a rendelőt, csak indokolt esetben. A biológiai kezelések is két hétre halaszthatóak, amennyiben a betegség remisszioban van. Igény esetén, kérjen e-receptet lehetőség szerint. A higiéniai javaslatokat folyamatosan tartsa be.

 

Gyógyszerek, segédeszközök, készletek

Néhányan aggódhatnak az IBD gyógyszerek hozzáférhetőségével kapcsolatban. A megfelelő szervezetek szorosan figyelik az ellátóláncot, eddig nem jelentettek készlethiányt IBD gyógyszerekkel kapcsolatban. Ezzel együtt érdeklődhet gyógyszerészénél, orvosánál vagy az egészség biztosítónál, amennyiben további kérdése van.

 

Fontos szempontok

 • Folytassa a gyógyszereit változatlanul, ezek biztosítják, hogy a gyulladást kontroll alatt tartsuk. Amennyiben kétségei vannak mégis, először mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával
 • Amennyiben fellángolása van és/vagy szteroid kezelésben részesül, különös figyelemmel kövesse a javasolt óvintézkedéseket és kérjen tanácsot kezelőorvosától

Vannak azonban olyan megelőző intézkedések, amelyek betartásával a fertőzés kockázata csökkenthető, illetve a betegség terjedése megakadályozható. Az Amerikai Járványügyi Hivatal a fertőződés kockázatának csökkentésére a következőket ajánlja, hogy csökkenteni tudják a megfertőződés kockázatát.

 • Az ismerten beteg emberekkel kerülni kell az érintkezést 
 • Az orr, szem vagy száj érintése előtt kezet kell mosni 
 • A szappanos kézmosásnak legalább 20  másodpercig kell tartania  
 • Ha nincs a közelben víz és/vagy szappan, akkor a kézfertőtlenítésre a minimum 60 %-ban alkoholt tartalmazó fertőtlenítő oldatok alkalmazása javasol
 • Ha betegnek érzi magát maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot az orvosával
 • Ha köhögnie kell, csakis zsebkendőbe tegye, orrfújás után a zsebkendőt azonnal dobja ki a kukába
 • Tisztítsa rendszeresen azokat a tárgyakat, amikhez hozzáér
 • Ha tünetei vannak, vagy ismerten COVID-19 vírussal fertőzött - hordjon maszkot! A maszk hordása csökkenti az esélyét, hogy mások is megfertőződjenek. 
 • Az ffp2-3 maszk viselése várótermekben és utazás közben akár kesztyű viselése is indokolt IBD betegek részére, ha fent felsorolt gyógyszereket szedi
 • Ha Ön vagy valamelyik rokona olyan gyógyszereket szed, amik gyengíthetik az immunrendszert, emlékeztesse, hogy fontos, hogy beszéljen a kezelőorvosával a megfertőződés kockázatáról. 

 

Az információkat összeállította a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE).

 

Lektorálta:

Dr. Miheller Pál MD, PhD

gasztroenterológus, egyetemi docens

Semmelweis Egyetem

Felhasznált források: https://www.efcca.org/en/covid-19

HASZNOS CIKKEK:

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2023 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.