Rostok az IBD beteg étrendjében

Rostok a krónikus gyulladásos bélbetegek étrendjében

A rostban szegény, illetve a rostban túlságosan dús táplálkozás egyaránt kedvezőtlen hatású nem csak egészségeseknél, hanem Crohn és colitis ulcerosa betegeknél is. A rostokat a bélbetegek diétája szempontjából nem lehet egyértelműen jó vagy rossz kategóriába besorolni. Vannak rostok melyek kifejezetten előnyösek, és vannak olyanok, melyek képesek életveszélyes állapotba sodorni a bélbeteget. Természetesen a beteg állapotától is változhat egy bizonyos rostnak a megítélése, mert még nyugalmi periódusban előnyös lehet, de egy akut szak kezdetén vagy szűkületnél már nem biztos, hogy annyira előnyös.

Először ismerkedjünk meg a rostok fogalmával, majd azt követően végigtekintjük, mely rostok mikor kedvezőek és mikor nem a bélbetegek étrendjében, illetve ahhoz is adok pár jó tanácsot, hogy miként tudjuk csökkenteni az ételeink rosttartalmát.

A rostok az élelmiszereinkben jelenlevő olyan összetevők, melyek az emésztőenzimeinknek ellenállnak, és így emésztetlenül lejutnak a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok segítségével, többé-kevésbé (rost fajtájától függően) lebontásra kerülnek. A bomlás során keletkeznek előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyagok, de kellemetlen tüneteket (bélfeszülést) okozó gázok is. A rostok élettani hatása attól függ, hogy vízben oldható, vagy vízben nem oldható csoportba tartozik. Mind a kettő más és más kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.

A vízben oldódó rostok nagy duzzadó képességgel rendelkeznek. A gélszerű állag lassítja az ételek áthaladását a gyomor és bélrendszeren, ezért is kedvező hasmenéses állapotokban. A víz megkötése mellett képesek egyéb toxikus anyagokat is megkötni, illetve a vastagbélben a bomlásuk során a szervezet számára előnyös tulajdonsággal rendelkező termékek mennyiségét is növelik. A vízoldékony rostoknak szerepük van a bél biológiai, kémiai és mechanikai védelmében.

Biológiai védelem: a vízben oldód rostok lejutva a vastagbélbe táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumoknak, melyek száma így tovább növekszik. Ha kellően nagyszámú jótékony baktérium van jelen a vastagbélben, és azok kitapadnak a bél falára, képesek megakadályozni, hogy a káros baktériumok is helyet foglaljanak maguknak. Ha nem képesek megtapadni a káros baktériumok, szerencsére, akkor a szaporodási esélyeik is sokkal rosszabbak.

Kémiai védelem: a vízben oldódó rostok a bomlásuk során, olyan savas vegyhatású melléktermékek keletkeznek, melyek savanyú irányba tolják el vastagbél vegyhatását (pH-ját). A savasabb környezet kedvezőbb feltételeket teremt a jótékony baktériumok szaporodásának, és nem kedvez a káros baktériumoknak.

Mechanikai védelem: a bomlás során keletkeznek rövid szénláncú zsírsavak (SCFA= short chain fatty acid), melyek a bélnyálkahártya falára hatnak és annak áteresztő képességét csökkentik. Ha jól működik az egészséges nyálkahártya (mucosa) képes mechanikusan megszűrni a baktériumokat és nem engedi, hogy átjussanak a mélyebb rétegekbe, és ott gyulladást okozzanak. A gyulladt nyálkahártya, már sokkal átjárhatóbb a kórokozók számára, és a gyulladás képes mélyebbre hatolni, ha baktériumok száma folyamatosan növekszik.

A vízben oldódó rostoknak nem csak helyileg vannak kedvező hatásai, hanem a szervezet egészére is kihatnak: miközben lassítják az ételek áthaladását a gyomor és bélrendszeren keresztül, ezzel egy időben késleltetik, illetve gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását pl. cukrok, koleszterin, így kedvezően befolyásolják a szénhidrát és a zsíranyagcserét.

 • A lassú gyomorürülés következtében csökken az evés utáni vércukorszint-emelkedés.
 • Az epesavak és koleszterin megkötésével és kiürítésével, csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A vízben nem oldódó rostok csökkentik az éhségérzetet és elősegítik a rendszeres székletürítést. Jellemző tulajdonságuk, hogy vizet kötnek meg, ezáltal a székletet lágyítják. A vastagbél megfelelő működéséhez szükséges, hogy a béltartalom teljesen töltse ki a bél üregét, és így mechanikus ingerként hatva elősegíti a továbbjutást. A táplálékban lévő emésztetlen salakanyagok, mint például a rostok emésztetlenül maradt részei, jelentősen növelik a béltartalmat, és ezzel elősegítik a szabályos ürülést. A rosthiányos táplálkozás, illetve a kevés folyadék fogyasztás következménye a széklet megkeményedése. 

A nem vízoldékony rostok kedvező tulajdonságai:

 • Növeli a széklet tömegét és az ürítések gyakoriságát.
 • A béltartalom rövidebb idő alatt átjut a vastagbélen, így pl. kevesebb toxikus anyag képződik a vastagbélben, és a baktériumok által termelt rákkeltő anyagok gyorsabb kiürítését is elősegíti, melynek következtében azok kevésbé tudják kedvezőtlen hatásukat kifejteni.

A tökéletesen emészthető táplálékok (melyek nem tartalmaznak rostokat), hátrányosan befolyásolják a vastagbél működését, és a rendszeres székletürítést.
A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában veszélyeztető tényezőként szerepelhet:

 • Szorulás
 • Elhízás
 • Cukorbetegség
 • Magas vérzsírszint
 • Vastagbél rosszindulatú daganata 

Egészséges felnőtteknek a javasolt élelmi rostbevitel: 25-35 g 
[forrás: Veresné Bálint Márta (szerk.): Gyakorlati Dietetikai köny]

A rostbevitel növelését a zöldségfélék, gyümölcsök arányú fogyasztásával lehet elérni.
5-10% rostot tartalmaz pl. zöldborsó, karalábé, körte, szilva.
10-15% rostot tartalmaz pl. graham kenyér, zabpehely, müzli. 
20-25% rostot tartalmaz pl. szárazhüvelyesek, zabkorpa, lenmag.
40-50% rostot tartalmaz pl. búzakorpa, kukoricakorpa.

A rostok fogyasztásakor nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékfogyasztásról sem, hisz csak akkor tudják igazán kifejteni pozitív hatásukat!

A felnőtt krónikus gyulladásos bélbetegek nyugalmi periódusban kb. 20 g élelmi rostot tolerálnak naponta
[forrás: Dietetikai protokoll Crohn betegségben, colitis ulcerosában].

A bélbeteg rosttűrő képességét csökkenti:

 • a betegség akut stádiuma
 • a bélen elvégzett műtétek jellege és kiterjedtsége
 • a bélszűkületek

A rostbevitelt különösen meg kell szorítani vastagbél tükrözéses vizsgálat előtt kb. 3-5 napig, illetve bélműtétek előtt és közvetlenül műtét után is.

A rostok igen nagy problémát okozhatnak azoknak a betegeknek, akiknek bélszűkületük van. Különösen a vízben nem oldódó rostokat kell kerülni:

 • korpák (búzakorpa, rozskorpa)
 • gyümölcsök és zöldségek héj és mag részei
 • fás zöldségek
 • olajos magvak
 • pattogatott kukorica

Szűkület esetén az ételeink rosttartalmát csökkenthetjük:

 • tudatos élelmiszerválogatással (olyan élelmiszereket válasszunk, melyeknek eleve alacsony a rosttartalma)
 • szigorúan kerüljük el durva, a nem vízoldékony rostokat (lásd fent)
 • távolítsuk el azokat a részeket melyeknek magas a rosttartalma (hámozzuk meg, magozzuk ki a gyümölcsöket, zöldségeket)
 • a pürésített ételeket passzírozzuk át (Ne csak turmixoljuk össze a pürét, mert attól ugyan kisebb méretű lesz a rost nagysága, de az összes rost mennyiség nem fog változni. Csak sűrű szitán való átpasszírozás képes csökkenteni a rosttartalmat.)

Mellékletben a legfontosabb élelmiszerek rosttartalma. (Az adatok 100 g termék fogyasztható részére vonatkoznak.)

Az összefoglalót készítette: Molnár Andrea (dietetikus)
Megjelenés dátuma: 2018. június 18.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával betegegyesületünk terveit!

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete - 18232819-1-41

A honlapunkon megjelenő tartalom tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel, esetleges panaszaival forduljon kezelőorvosához!
© Copyright 2024 Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Honlaptérkép| Adatvédelem | Impresszum Kapcsolat

Egyesületünk székhelye és postacíme:
1047 Budapest, Perényi Zsigmond u. 53. 1.lph. 3.em. 15.
Bankszámlaszám:11706016-20788070 (OTP)

Nem vagy még tag? CSATLAKOZZ!

Bejelentkezés tagoknak!

Csomag tartalmak

Hidegcsomagok tartalma:
Bélbarát hidegcsomag (2 db sonkás-sajtos szendvics + banán)
Normál hidegcsomag (2 db paprikás szalámis-sajtos szendvics + banán)

Ebéd csomagok tartalma:
Bélbarát ebéd (1 db hot-dog bélbarát virslivel) + desszert
Normál ebéd (1 db hotdog debrecenivel) + desszert

Jelentkezés "beteg – életút" interjúban való részvételre

A regisztráció véglegesítésével beleegyezésed adod, hogy az MCCBE, az MCCBE adatvédelmi irányelveivel összhangban, az adatokat tárolja, de ebben az esetben harmadik fél, azaz az Adexilis Kft. részére átadja.
Az Adexilis Kft. az adatokat az Adexilis Kft. adatvédelmi szabályzatának megfelelően kezeli. Az Adexilis Kft. veszi fel a kapcsolatot azokkal a jelentkezőkkel, akik részt szeretnének venni az interjúkban.